Školu v Šimonovciach chráni plachta, časť strechy odfúklo

Školáci z obce Šimonovce v okrese Rimavská Sobota sa už takmer dva týždne učia v budove, na ktorej chýba veľká časť strechy. Odvial ju silný vietor z predminulého týždňa, ktorý zanechal najmä v severnej časti okresu veľkú spúšť. Budovu školy dočasne chráni pred dažďom igelitová plachta.

27.05.2014 17:00
Šimonovce, strecha, škola Foto: ,
Poškodenú strechu zatiaľ chránia pred dažďom fóliou.
debata

Víchrica udrela 15. mája popoludní. „Deti už našťastie neboli v škole. Ja som začul len silný buchot, po ktorom som vybehol von a zisťoval, čo sa deje. Odniesla si to väčšia časť strechy,“ hovorí školník Alexander Oláh. Počas búrky s veternou smršťou bola poškodená penetrácia na streche školy, zničená lepenka, poškodené antikorové oplechovanie, bleskozvod a do viacerých priestorov zatiekla voda. Miestnosti síce pred priamym dažďom chránia strešné panely, no tie by v prípade priameho dažďa navlhli a nasiakli vodou a tá by spôsobila mokré mapy na stenách. Vystrašili sa aj učiteľky.

Riaditeľka málotriednej základnej školy, ktorú navštevuje 32 detí, Irena Lackaová zdôrazňuje, že v tom čase už žiaci v škole neboli. „Nikomu sa nič nestalo. V budove nie sme len my, ale je tu aj materská škola s dvadsiatimi deťmi. Ja som už v čase, keď strhlo časť strechy, v škole tiež nebola, niektoré kolegyne však v nej boli a poriadne sa zľakli. Výučbu v ďalších dňoch to však neohrozilo. Strecha nie je odkrytá, sú na nej panely, takže učiť sa mohlo ďalej,“ podotýka Lackaová.

Starosta Šimonoviec, dedinky s 560 obyvateľmi, Gejza Lakatoš vyčísľuje škody na niekoľko tisíc eur. „Odhadujem, že to bude 4– až 6-tisíc eur, čo na prvý pohľad pre niekoho nie je až tak veľa, ale pre malú obec s takmer stopercentnou nezamestnanosťou a nedostatkom peňazí je to dosť. Budovu sme mali, našťastie, poistenú. Uvidíme, koľko nám uhradí poisťovňa,“ zdôraznil Lakatoš. Školu postavili asi pred tridsiatimi rokmi a veľa sa do nej podľa starostu neinvestovalo. Strechu chcú dať opraviť tento týždeň, ale uvažujú o vybudovaní riadnej sedlovej strechy. Peniaze chcú získať od štátu. „Teraz musíme dať v prvom rade strechu do pôvodnej podoby a potom musíme školu zvnútra vymaľovať. Na stenách sú fľaky, ktoré po sebe zanechala stekajúca voda,“ podčiarkol Lakatoš.

Starosta s obavami sleduje predpoveď počasia. Ak by opäť začalo pršať a fúkať, nariadil by evakuáciu detí zo školy. „Urobil by som tak kvôli bezpečnosti. Aby nebol nikto ohrozený. Veď na streche sú na igelite ako závažie len tehly a tie by mohlo dolu sfúknuť a niekomu by mohli ublížiť,“ zdôraznil.

Šimonovčania sa pri odstraňovaní následkov veternej smršte nemôžu spoliehať na pomoc štátu. V obci počas víchrice nevyhlásili ani mimoriadnu situáciu. Nebola ani v iných obciach v regióne, kde búrka zanechala po sebe škody. Vedúci odboru krízového riadenia na Obvodnom úrade v Rimavskej Sobote Karol Anger zdôraznil, že štát by obciam v prípade vyhlásenej mimoriadnej situácie poskytol pomoc, ale len na záchranárske práce. V prípade Šimonoviec by sa štátna pomoc nemohla týkať nového prekrytia poškodenej strechy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #víchrica