Bratislave nevyhovuje finančné zaťaženie z integrovanej dopravy

Spustenie druhej etapy integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji je po technickej stránke pripravené. Hlavné mesto však prejavilo vôľu vydať súhlas so spustením druhej etapy integrovanej dopravy len v prípade, že mu predložia záruky o dopravno-optimalizačných opatreniach a dohodu o podstatnom znížení finančného zaťaženia hlavného mesta zo strany spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava a ostatných partnerov v integrovanom dopravnom systéme, informuje hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán.

06.06.2014 16:30
autobus, doprava, slovak lines regio, mhd Foto: ,
Bratislavský kraj pripravuje druhú etapu systému integrovanej dopravy, v regiónoch za českými či rakúskymi hranicami podobné fungujú už roky.
debata (4)

„O splnení týchto podmienok sa zatiaľ neúspešne rokuje s Bratislavskou integrovanou dopravou a ostatnými objednávateľmi služieb vo verejnom záujme,“ povedal Ščepán, podľa ktorého hlavné mesto trvá na znížení finančných dopadov tak, aby nemuselo na zavedení druhej etapy integrovanej dopravy doplácať viac, ako mu to z prínosov pre jeho obyvateľov prislúcha.

Pracovníci magistrátu a Bratislavskej integrovanej dopravy sa stretli v máji a záverom stretnutia podľa Ščepána bolo, že príprava návrhu dopravnej optimalizácie vrátane potrebných dopravných prieskumov môže trvať aj rok.

Ako dodal, budú sa musieť zaoberať aj finančnými vzťahmi, pričom konkrétny kľúč delenia strát z integrovanej dopravy bude po prerokovaní výsledkom písomnej dohody všetkých objednávateľov. Prípravu návrhu dohody a predbežné prerokovanie jej obsahu má zabezpečiť podľa Ščepána spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava.

Na spustenie druhej etapy IDS treba súhlas BSK, MD a HMB

Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava informovala, že na spustenie ďalšej etapy je potrebné súhlasné stanovisko všetkých objednávateľov dopravných výkonov v regióne – Bratislavského samosprávneho kraja, ministerstva dopravy a hlavného mesta.

Pri testovacej prevádzke druhej etapy integrovanej dopravy odstránili podľa hovorkyne Bratislavského samosprávneho kraja Ivety Tyšlerovej všetky nedostatky a dopravcovia sú pripravení na inštaláciu nových systémov do svojich vozidiel. Ako však dodala, objednávatelia dopravných výkonov stále rokujú o podmienkach a pravidlách prevádzkovania integrovaného dopravného systému.

Hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa potvrdil, že na ministerstvo zatiaľ nedoručili žiadosť na odsúhlasenie druhej etapy, ktorá by mala okrem iného aj jasne určiť mieru spolufinancovania jednotlivých aktérov. „Hneď, ako budú tieto záležitosti uzavreté v zmysle schválenej Koncepcie bratislavskej integrovanej dopravy, je ministerstvo pripravené odobriť rozšírenie integrovaného systému tak, aby jeho výhody mohlo čo najskôr využiť čo najviac ľudí,“ informoval Kóňa.

Druhá etapa IDS bude zahŕňať celý Bratislavský kraj a vybrané obce Trnavského

Druhá etapa integrovaného dopravného systému bude znamenať integráciu celého Bratislavského kraja a vybraných obcí Trnavského kraja. Spoločná dopravná a tarifná ponuka Dopravného podniku Bratislava, autobusového dopravcu Slovak Lines a Železničnej spoločnosti Slovensko umožní cestujúcim ľubovoľne kombinovať viaceré druhy dopravy bez ohľadu na to, ktorý dopravca ich prevádzkuje.

Prvá a druhá etapa integrovaného dopravného systému je určená pravidelným cestujúcim, ktorí na prepravu využívajú predplatné cestovné lístky. Možnosť využívať jednorazový cestovný lístok príde v ďalších etapách.

Generálny riaditeľ Bratislavskej integrovanej dopravy Rastislav Cenký 31. marca povedal, že spustenie druhej etapy integrovanej dopravy odhaduje na polovicu roka.

Prvá etapa sa spustila pred rokom, druhá sa testuje

Prvá etapa integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji sa spustila 1. júna 2013 s trojmesačným odkladom pre technické nedostatky počas posledného testovania softvéru.

O zavedení druhej etapy sa hovorí už dlhšie. O pláne Bratislavskej integrovanej dopravy pripraviť do konca roka 2013 rozšírenie integrovaného dopravného systému na celé územie Bratislavského kraja informovala Bratislavská integrovaná doprava už 10. septembra.

Následne Rastislav Cenký 11. decembra potvrdil, že prípravné práce na spustenie druhej etapy integrovaného dopravného systému dokončia u dopravcov do konca roka a dodal, že systém aj všetkých dopravcov zapojených do systému následne overí neverejná skúšobná prevádzka.

Konečné rozhodnutie o termíne spustenia druhej etapy malo podľa Cenkého padnúť až po vykonaní všetkých kontrol. Hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Viktória Lancošová následne 13. marca informovala, že testovanie systémov pred spustením druhej etapy dokončia na prelome marca a apríla.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji