Rómov neobslúžili v bare, súd ich finančne odškodnil

Súd rozhodol o finančnom odškodnení rómskeho manželského páru pre diskrimináciu. Okresný súd v Spišskej Novej Vsi opätovne rozhodol v prípade rómskych spotrebiteľov, ktorých neobslúžili v jednom z barov v Spišských Vlachoch.

12.06.2014 12:36
debata

Súd tentoraz rozhodoval o výške odškodnenia za diskrimináciu a priznal každému z poškodených náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 300 eur, informuje Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktorá Rómov zastupovala. Toto rozhodnutie potvrdil aj Okresný súd Spišská Nová Ves, ktorý dodal, že žalobcovia boli čiastočne úspešní, keďže im súd priznal časť nemajetkovej ujmy, zvyšok bol zamietnutý.

Poradňa pre občianske a ľudské práva pripomína, že ide o incident z decembra 2009, keď rómsky manželský pár neobslúžili v jednom z barov v Spišských Vlachoch. Navštívili ho spoločne so svojimi nerómskymi kolegyňami z práce. „Majiteľ nám povedal, že nás vo svojom bare neobslúži, pretože ak by to urobil, zajtra prídu ďalší Rómovia. Potom nám povedal, že keď ja so svojou ženou odídeme, ostatných obslúži. V tom čase som pracoval ako asistent na základnej škole a správanie majiteľa mňa aj moju manželku veľmi ponížilo a pobúrilo,“ hovorí jeden z poškodených – Roman Pecha.

Manželia sa rozhodli na majiteľa baru podať trestné oznámenie na polícii. Následne sa obrátili na Poradňu pre občianske a ľudské práva a podali proti majiteľovi baru na okresnom súde žalobu podľa antidiskriminačného zákona.

Okresný súd v prípade prvýkrát rozhodoval vo februári 2012. „Vtedy rozhodol, že rómski spotrebitelia boli diskriminovaní kvôli svojmu etnickému pôvodu a majiteľovi baru nariadil písomne sa im ospravedlniť. Okrem toho rozhodol, že majiteľ baru je povinný zverejniť písomné ospravedlnenie na viditeľnom mieste na dverách baru a uverejniť ho v regionálnych novinách formou platenej inzercie,“ informuje poradňa. Poškodeným však nepriznal žiadne odškodnenie. Krajský súd v máji 2013 vytkol okresnému súdu nepriznanie finančného odškodnenia, a preto vrátil prípad okresnému súdu späť na ďalšie konanie o výške odškodnenia.

Okresný súd opätovne rozhodol a nariadil majiteľovi baru zaplatiť každému z poškodených náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 300 eur. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že konaním majiteľa baru došlo k zásahu do ľudskej dôstojnosti poškodených rómskych spotrebiteľov. Rozhodnutie okresného súdu bolo vyhlásené 25. apríla, zatiaľ však nie je právoplatné a je možné sa voči nemu odvolať.

Právna zástupkyňa poškodených Vanda Durbáková víta, že súd priznal poškodeným finančné odškodnenie. Podľa medzinárodných právnych štandardov sa jej však zdá táto suma nedostatočná. „Súd správne konštatoval, že konaním žalovaného došlo k značnému zásahu do ľudskej dôstojnosti poškodených osôb, no z tohto hľadiska je 300-eurové odškodnenie neprimerane nízke. Finančné odškodnenie v prípadoch diskriminácie má navyše nielen odškodniť diskriminované osoby, ale aj pôsobiť preventívne a odrádzať aj iné subjekty od diskriminačného konania v budúcnosti,“ hovorí Durbáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #súd #Spišská Nová Ves