Poslanec Trnavy usporiadal festival na chránenom území

Majálesy a festivaly v treťom pásme ochrany prírody, na ktoré boli Trnavčania doteraz zvyknutí, dostanú pravdepodobne červenú. Aj keď sa mesto nedávno dozvedelo, že veľké akcie sa v amfiteátri na Kamennom mlyne nemôžu konať, minulý víkend tam mestský poslanec Matej Lančarič organizoval festival Ekofest. Tomu teraz hrozí pokuta až do výšky 10-tisíc eur.

25.06.2014 12:00
kamenný mlyn, trnava, amfiteáter, chránené... Foto:
Amfiteáter na Kamennom mlyne v Trnave.
debata (1)

Amfiteáter leží v ochrannom pásme chráneného areálu Trnavské rybníky, významného vodného a močiarneho biotopu. Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny by sa tu veľké spoločenské podujatia robiť nemali. To však organizátorom nezabránilo, aby akciu, na ktorú prišlo tritisíc ľudí, urobili práve tu a bez platného povolenia.

„Organizátor síce požiadal o výnimku, ale neskoro. Podľa platnej legislatívy musíme najprv žiadosť vyvesiť na web ministerstva životného prostredia na dobu piatich dní, aby sa k nej vyjadril tretí sektor. Keďže nám ju zaslal tri dni pred koncertom, lehotu na získanie výnimky nestihol,“ hovorí Rudolf Kormúth, ktorý na trnavskom okresnom úrade vedie odbor starostlivosti o životné prostredie.

Riaditeľ festivalu a zároveň poslanec Trnavy Matej Lančarič sa bráni, že koncerty sa v tomto amfiteátri konajú už desaťročia. „To, či by v ňom mali, alebo nemali byť, už dali najavo obyvatelia. Tento rok sa kultúrnych podujatí v Kamennom mlyne zúčastňujú vo zvýšenom počte a veľmi si to pochvaľujú. Samozrejme, vždy sa nájde aj pár neprajníkov. Výťažok z festivalu pôjde na nové stromčeky v Trnave,“ tvrdí Lančarič s tým, že na chránenom území sa nachádza aj kúpalisko, parkovisko či hotel.

Kormúth potvrdil, že sa organizovaním koncertu budú zaoberať. „Je to čerstvá vec, no už sme dostali niekoľko podnetov od obyvateľov. Ako oprávnený orgán budeme vo veci konať. Podľa zákona môžeme sankciu uložiť až do piatich rokov od uskutočnenia koncertu,“ uvádza.

Spomínaný amfiteáter mesto v minulom roku zrekonštruovalo približne za 170-tisíc eur. Odvtedy sa v ňom konali viaceré akcie, napríklad Majáles či Country festival, rovnako s niekoľkotisícovou návštevnosťou. Úrad životného prostredia vtedy mesto upozornil, že by sa tu podobné podujatia nemali robiť.

Mesto si myslí, že najnovšia sťažnosť súvisí so zvýšenou hlučnosťou. „Spomínaný Ekofest mal byť pôvodne v mestskom amfiteátri. Keď ho však preložili do Kamenného mlyna, povedali sme usporiadateľom, že s tým môže byť problém. Urobili sme to včas, asi týždeň a pol pred jeho konaním. Získať výnimku však zrejme nestihli. Odkedy sme dostali upozornenie, snažíme sa s organizátormi dohodnúť, aby si vyberali iné miesta,“ povedal hovorca Trnavy Pavol Tomašovič.

Riaditeľ festivalu tvrdí, že Kamenný mlyn si vybral ako náhradnú možnosť. „V mestskom amfiteátri na Halenárskej, kde sa festival konal posledných pár rokov, by to v súčasnosti nebolo možné. Dôvodom je ruch a prašnosť zo stavby futbalového štadióna a tiež mnohé, najmä dopravné, obmedzenia,“ vysvetlil Lančarič.

Trnava sa chce podobným situáciám do budúcnosti vyhnúť. „Chceme o tom diskutovať s úradom životného prostredia. Amfiteáter by mohol slúžiť na menšie, komornejšie podujatia. Tie väčšie by sme sa snažili umiestniť inam. Chceme si ujasniť, aké podujatia robiť môžeme a aké nie,“ doplnil. Problém by vyriešilo posunutie hranice ochranného pásma tretieho stupňa. Následne by sa amfiteáter a kúpalisko, ktoré má počas sezóny niekoľkotisícovú návštevnosť, mohli využívať bez hrozby pokuty. O zmenu však musí požiadať mesto Trnava vládu. Hovorca to nevylúčil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Trnava #poslanec #chránené územie