Nezvyčajný výlet do sveta včiel

Ak uhynie posledná včela, ľuďom zostávajú štyri roky života, povedal v roku 1921 Albert Einstein. Táto veta geniálneho fyzika azda najvýstižnejšie charakterizuje význam drobného hmyzu pre prírodu aj pre ľudí.

26.06.2014 15:30
včely, úľ, med Foto:
Život včiel deti zaujíma, na farmu v Lišnici prichádzajú exkurzie z rôznych kútov Slovenska.
debata

Zaujímavý pohľad na život v úľoch ponúkajú na včelej farme v Kokave nad Rimavicou v časti Liešnica. David Turčáni a jeho priateľka Soňa Keresztesová v nej najmä pre deti vytvorili zážitkový program o včelách.

Dôvodom založenia vzdelávacej včelnice bolo podľa Turčániho to, že ľudia v súčasnosti poznajú oveľa viac včelie produkty ako samotné včely. „Nemajú ani základné včelárske vzdelanie a o včelách a ich živote veľa nevedia. To sa pokúšame zmeniť,“ hovorí 29-ročný Turčáni, ktorý pochádza zo Závady v okrese Veľký Krtíš a ktorého rodina sa už šesťdesiat rokov venuje včelárstvu. Vyštudoval vysokú školu a ešte vlani pôsobil aj v Nitre. To však už popri zamestnaní organizoval vzdelávacie programy o včelách. „V rámci občianskeho združenia kRaj sme vytvorili program zameraný na spoznávanie včiel. Pred dvoma rokmi sme si s priateľkou kúpili starší dom pri Kokave nad Rimavicou, opravili sme ho a začali sme organizovať zážitkové programy o včelách. Zúčastňujú sa na nich najmä školáci z rôznych kútov Slovenska, no nielen oni,“ hovorí Turčáni.

Vlani organizovali prednášky spojené s praxou iba vo vlastnom voľnom čase, pretože obaja boli zamestnaní. Pre stúpajúci záujem škôl sa to v tomto roku rozhodli zmeniť. Včelám sa začali venovať na plný úväzok. Z dvoch grantov získali zdroje na činnosť a žiakov už vo svojej škole v prírode privítajú kedykoľvek. „Vopred si dohodneme termín a pre deti vtedy pripravujeme niekoľkohodinový program. Pozostáva nielen z teoretických informácií o včelách, ale deťom umožníme stať sa aspoň na deň včelárom aj v praxi,“ vysvetľuje Turčáni.

Po prednáške o včelách s ochutnávkou včelích produktov si deti oblečú celotelové ochranné kombinézy a čas trávia pri úľoch. „Z bezprostrednej blízkosti sa môžu pozrieť na život v úli. Dôležité je, aby sa deti zbavili strachu z včiel,“ zdôrazňuje Turčáni. Program pokračuje tvorivými dielňami, v ktorých deti vytvárajú napr. domčeky pre včely samotárky či vyrábajú sviečky z vosku. V prípade záujmu nechýba občerstvenie. Samozrejme aj z produktov včiel," poznamenáva prevádzkovateľ včelej farmy.

Netradičnú formu vzdelávania si nepochvaľujú len školy, ale aj včelári. Nedávno absolvovala exkurziu vo včelej farme v Liešnici aj skupina školákov zo Základnej školy v Detvianskej Huti. Učiteľka Janka Paprčková, ktorá sprevádzala skupinu vyše tridsiatich detí z druhého stupňa, si túto skúsenosť nevie vynachváliť. „Páčilo sa nám tam a veľa sme sa naučili. Deti boli nadšené,“ zdôraznila.

Projekt vzdelávacej včelnice víta aj dlhoročný včelár Július Oravec zo Želoviec v okrese Veľký Krtíš. „Myšlienka je to veľmi dobrá, treba ju podporovať a šíriť ďalej. V minulosti mali deti bližšie k včelám ako dnes. Pred vyše dvadsiatimi rokmi fungovali pri školách včelárske krúžky. Jeden taký som viedol aj ja. Záujem sa však neskôr vytratil a dnes sú už včelárske krúžky minulosťou,“ spomína Oravec. Turčáni dodáva, že otvorenie podobnej včelej farmy pripravujú aj v Nitre. Tiež pripravujú aj kurzy pre dlhodobo nezamestnaných, v ktorých chcú ľudí bez práce naučiť kumštu včelárenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #včelári #včely