Búrke stačí chvíľa, aby paralyzovala obec

Veterná smršť poškodila v nedeľu v obci Mostová v okrese Galanta asi 200 domov. To sú takmer tri štvrtiny všetkých domov v dedine s 1 600 obyvateľmi. Navyše vypadla elektrina a pováľané stromy zostali nebezpečne visieť na elektrických drôtoch. Skazonosnej búrke na to stačilo len pár minút. Počas tohto leta sa podobných ničivých búrok môže objaviť viac.

30.06.2014 17:20
Mostová, veterná smrť Foto: ,
Veterná smršť poškodila strechy v obci Mostová v okrese Galanta.
debata (13)

Smršť sa prehnala dedinou v nedeľu okolo 16. hodiny a ešte aj v pondelok poobede bolo v obci rušno. „Máme obrovské problémy, ktoré musíme riešiť. Okrem domov je poškodený celý cintorín a musíme naďalej orezávať stromy, ktoré sú životu nebezpečné,“ uviedla starostka obce Zuzana Takácsová. Celkové škody si v pondelok netrúfla odhadnúť. Nik z obyvateľov sa nezranil.

V obci bola od nedele vyhlásená mimoriadna situácia, zo starších, ale aj novších striech vietor postrhával krytinu. „V dôsledku poveternostných podmienok bolo strhnuté telekomunikačné a elektrické vedenie a boli vyvrátené a inak poškodené stromy. Zabezpečovacie a likvidačné práce hasičom sťažoval silný vietor a hustý dážď,“ opisoval samostatný odborný inšpektor z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Tomáš Bílik. V pondelok sa v obci podarilo zapojiť elektrinu, no obyvateľov teraz čakajú vybavovačky s poisťovňami.

Práve dobré poistenie domu je v takomto prípade zrejme to jediné, čo môže človeka „ochrániť“ aspoň pred vysokými nákladmi na opravu príbytku. Mať novú strechu nemusí byť totiž podľa klimatológa Pavla Faška zárukou, že sa nič nestane. „Je pravda, že pri silných búrkach sú poškodzované najmä staršie alebo nedostatočne rekonštruované domy. No škody nie sú vždy podmienené len tým, ako sa stavba udržuje. Ak by sa vyskytol veľmi silný vietor, nemusí mu odolať ani tá najlepšie zabezpečená strecha. Napríklad aj u nás sú zaznamenané veľmi slabé tornáda,“ pripomenul.

Následky veternej smršte v Mostovej. Foto: Andrej Barát, Pravda
Mostová Následky veternej smršte v Mostovej.

Podľa neho treba prijať fakt, že búrky budú aj na Slovensku čoraz silnejšie, s intenzívnejším dažďom a vetrom. „Tie búrky, ktoré sa v poslednom čase vyskytujú, majú čoraz razantnejšie prejavy. Sú navyše častejšie ako v minulosti. Problém je aj v tom, že búrky nastupujú v priebehu roka oveľa skôr. Tento rok sa začalo búrkové obdobie už akoby v apríli, hoci zvyčajne je to v máji,“ dodal Faško. Príčinu treba podľa neho hľadať v tom, že je teplejšie. Podľa klimatológa je v posledných rokoch takisto väčšie riziko, že pri búrkach môžu padať silné krúpy. „V minulom týždni to bolo napríklad v rakúskom Klagenfurte. Chvíľu to tam vyzeralo ako v zime,“ podotkol Faško.

Varovať konkrétnu obec pred takouto ničivou búrkou v dostatočnom predstihu nie je možné. Predpovede sa dajú stanoviť pre širší región. V prípade Mostovej išlo o búrku, ktorá predchádzala postupujúcemu studenému frontu, ktorý sa k nám blížil z východného Rakúska. Silná bola preto, lebo sa vyskytla práve v čase medzi 16. a 18. hodinou, keď bývajú búrky najprudšie. „V Bratislave sa mračilo už okolo poludnia, a preto tu ten teplotný kontrast medzi studenou a teplou vzduchovou hmotou nebol taký vysoký ako v oblasti Mostovej alebo Nitry. Tam svietilo slnko dlhšie,“ vysvetlil Faško.

Búrka v Mostovej poškodila približne 200 domov. Foto: Andrej Barát, Pravda
Mostová, veterná smršť Búrka v Mostovej poškodila približne 200 domov.

Po ochladení sa vrátia koncom týždňa horúčavy. Faško však upozornil, že mnohí ľudia podceňujú aj takzvané búrky z tepla. Vyvíjajú sa nečakane a veľmi rýchlo. „Nevytvárajú sa ráno alebo doobeda, objavujú sa zvyčajne v popoludňajších hodinách alebo večer. Výlety do hôr si treba plánovať tak, aby sa človek popoludní už nepohyboval v exponovanom teréne.“ Hoci je to podľa Faška známe pravidlo, ľudia aj napriek tomu stále riskujú, o čom svedčia tragické prípady z minulých rokov, keď rodiny na výletoch zasiahol blesk.

Koncom týždňa sa oteplí

  • utorok – polooblačno, prehánky na severe a východe, ojedinele búrky, 21 – 26 stupňov, slabý vietor
  • streda – veľká oblačnosť, na západe a na severe dážď, ojedinele búrky, 22 až 27
  • štvrtok – polooblačno, na východe prehánky, 16 až 21
  • piatok – jasno až polooblačno, 23 až 28
  • sobota – jasno až polooblačno, 24 až 30
  • nedeľa – polooblačno, ojedinele búrky, 26 až 32

    Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrka #vietor #víchrica