Dana a Zuzana, nová nádej pre zbrojovky

Má dostrel 41 kilometrov, najmodernejšiu elektroniku a volá sa Zuzana 2. Práve do tejto samohybnej kanónovej húfnice vkladajú v Dubnici nad Váhom nádej, že oživí zbrojársky priemysel na Považí.

02.07.2014 13:00
húfnica, Dana, Zuzana 2 Foto: ,
Húfnice Dana (vľavo) a Zuzana 2 by mali pomôcť podniku DMD Group v Dubnici nad Váhom.
debata (12)

Okrem toho sú pripravení opravovať predchodkyňu húfnice Danu, ktorú má vo výzbroji poľská armáda. Ak by sa im to podarilo, vytvoria sa tak stovky nových pracovných miest. Všetky tieto plány sú však v rukách ministerstva obrany, ktoré môže dubnickým zbrojovkám pomôcť.

V prvom rade tým, že zavedie Zuzanu 2 do výzbroje našej armády. „Je to jednou z podmienok, aby sa Zuzana 2 mohla vyrábať aj pre iné štáty,“ povedal Viliam Dubovický, generálny riaditeľ DMD Group.

Zuzana 2 je mladšia sestra Zuzany, ktorú už naša armáda používa. Má však väčší dostrel, nový záver a všetky štandardy, ktoré vyžaduje NATO. Ide o veľké vozidlo na ôsmich kolesách, dlhé vyše 14 metrov, s hmotnosťou presahujúcou 32 ton a klimatizovanými priestormi pre posádku. Využíva 155-milimetrovú muníciu podľa štandardu NATO.

Húfnica už prešla všetkými skúškami, ktoré sú potrebné, aby mohla byť zaradená do výzbroje slovenských ozbrojených síl. O jej cene Dubovický nechcel hovoriť, to sú vraj čísla, ktoré sa spomínajú iba pri uzatváraní obchodov.

Do Dubnice sa pravdepodobne znovu vrátia aj Dany, ktoré sa tu vyrábali od 70. do 90. rokov minulého storočia. Z brán fabriky ich vyšlo asi 800 kusov, časť z nich pre poľskú armádu. V Poľsku je vo výzbroji 111 systémov Dana, tie potrebujú generálnu opravu a tú môžu urobiť práve na Považí. „Našou prednosťou je, že Dubnica bola originálny výrobca Dany aj Zuzany, nositeľ dokumentácie, a stále ním je,“ povedal Dubovický.

Generálnu opravu jednej húfnice Dana v Dubnici práve dokončili. Vynovenú ju včera predviedli ministrovi a novinárom. Mala by presvedčiť poľskú armádu, že sa jej oplatí zveriť opravu týchto zbraní slovenskej firme. Podľa Romana Ušiaka, generálneho riaditeľa Konštrukty Defence, po generálnej oprave sa obnovia všetky schopnosti Dany a tá sa bude môcť používať ďalších 10 až 15 rokov.

O spoločných projektoch sa v najbližších dňoch chystá minister obrany Martin Glváč rokovať so svojimi rezortnými kolegami v ČR a Poľsku. Preto požiadal skupinu DMD Group, aby mu ukázali, čo vyrábajú a opravujú.

„Tento týždeň cestujem do Českej republiky, na budúci týždeň do Poľska. Chceme posunúť ďalej projekty spolupráce. Potrebujeme vyváženosť týchto projektov, aby aj naše firmy dostali zákazky a naši ľudia prácu, nielen aby sme dávali robotu do zahraničia. Dúfam, že v krátkom čase prinesieme viac práce pre Považie a firmy v Dubnici nad Váhom,“ povedal Glváč.

Húfnice Dana slovenské ozbrojené sily vo svojej výzbroji nemajú. Namiesto tohto modelu používajú modernejšie Zuzany. Podľa Milana Maxima, náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR ich majú spolu 16. Označil ich za veľmi dobré a na 100 percent konkurencieschopné v porovnaní s výrobkami iných štátov aliancie. Vlani ministerstvo obrany uvoľnilo peniaze na opravu týchto systémov, a tak sú všetky Zuzany plne bojaschopné.

DMD Group je zoskupením významných slovenských zbrojárskych podnikov. Do tejto skupiny patrí napríklad výrobca húfnic Dana a Zuzana ZŤS Špeciál, výrobca munície ZVS holding alebo spoločnosť Konštrukta Defence, ktorá sa zaoberá najmä vývojom delostreleckých systémov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubnica nad Váhom #zbrojovka