Najnavštevovanejší okres na Slovensku je Popradský

Najnavštevovanejšou domácou destináciou za minulý rok je okres Poprad. Do regiónu vlani smerovala takmer pätina všetkých krátkodobých a dlhodobých ciest v Slovenskej republike. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR, ktoré zverejnil v publikácii Základné ukazovatele za dovolenkové cesty za rok 2013.

08.07.2014 16:15
debata

„Slováci si zrejme uvedomujú, čo doma máme a že môžeme a máme byť na čo hrdí,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

S výrazným odstupom za okresom Poprad je mesto Bratislava, kde smerovalo vlani vyše šesť percent domácich dovolenkových ciest. Za Bratislavou nasledovali Košice a okresy Liptovský Mikuláš a Žilina.

Okres Poprad vedie aj v celkovom počte prenocovaní. Z viac ako 14 mil. prenocovaní v rámci celého Slovenska zaznamenal okres Poprad v minulom roku 2,643 mil. prenocovaní. S odstupom skončili na ďalších miestach Košice, okres Liptovský Mikuláš, Bratislava a okres Žilina.

Do Vysokých Tatier by mohlo smerovať ešte viac Slovákov

Aj keď sú to podľa Maťašovskej pekné čísla, ambíciou Tatrancov je, aby každý Slovák aspoň raz ročne navštívil Vysoké Tatry, či už na týždňový pobyt, predĺžený víkend alebo len jednodňovú návštevu. Počty Slovákov, ktorí dovolenkujú vo Vysokých Tatrách, podľa Maťašovskej v posledných rokoch rastú, čo je potešujúce.

V samotnom okrese Poprad predstavujú najnavštevovanejšiu lokalitu Vysoké Tatry. „V minulom roku bolo v Tatrách ubytovaných viac ako 140 tisíc hostí, počet jednodenných klientov prekonal číslo 740 tisíc,“ uviedla Maťašovská. Najviac peňazí na dani z ubytovania spomedzi členských samospráv Regiónu Vysoké Tatry vybralo práve mesto Vysoké Tatry. S výraznejším odstupom za ním je obec Štrba a na treťom mieste je mesto Poprad.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Poprad #Vysoké Tatry