Najväčšia investícia na Trenčianskom hrade je stále zatvorená

Historické kasárne, do obnovy ktorých išlo v rámci Trenčianskeho hradu najviac peňazí od roku 1989, sú pre návštevníkov stále zatvorené.

09.07.2014 13:00
kasárne, trenčín, trenčiansky hrad Foto: ,
Historické kasárne s ochodzami priťahujú návštevníkov Trenčianskeho hradu, ale zastaví ich ohrada s nápisom Vstup zakázaný.
debata

Pred vstupom do dvojposchodovej budovy s ochodzami, odkiaľ môže byť krásna vyhliadka na mesto a celé stredné Považie, je hrubé lano a trojjazyčný nápis: Vstup zakázaný! Príčinami sú drobné kolaudačné nedostatky, ktoré ani za pol roka od ich zistenia neboli odstránené, a to, že župa, ako vlastník hradu nezaplatila za všetky vykonané práce spoločnosti, ktorá kasárne rekonštruovala.

„Dali sme žiadosť o platbu 960 000 eur na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré je riadiacim orgánom operačného programu. Keď nám peniaze prídu, do siedmich dní ich pošleme na účet spoločnosti, ktorá to stavala,“ prisľúbil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Ako dodal, chceli, aby kasárne boli v lete otvorené, ale teraz je v tomto prípade skôr pesimista. Pre kraj bola pritom rekonštrukcia historických kasární najväčšou investíciou v oblasti kultúry za celý čas existencie župy. Stála 2,5 milióna eur a takmer celú ju zaplatila Európska únia.

„Trenčiansky samosprávny kraj rokuje s dodávateľmi o odstránení drobných kolaudačných nedostatkov. Pôvodne sme chceli inštalovať v kasárňach expozície a sprístupniť ich verejnosti už túto sezónu. Bohužiaľ, tento termín nestíhame a pripravujeme to do budúceho roka,“ dodal Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho mú­zea.

Na Trenčianskom hrade je v týchto dňoch množstvo návštevníkov a zrekonštruované kasárne ich, samozrejme, lákajú. Keď si však nemecký manželský pár prečítal nápis, disciplinovane odišiel. Rovnako zareagoval aj tucet turistov z Ázie. Keď im ich sprievodca vysvetlil, že do kasární sa nedostanú, usmiali sa, pokývali hlavami a išli ďalej.

Slovenskí turisti však neskrývali rozčarovanie. „Je to nový objekt, a keď je dokončený, tak podľa mňa mal hneď fungovať. Rád by som si to pozrel, veď preto sme sem prišli,“ hneval sa Jozef Morávek z Považskej Bystrice.

Podľa Oľgy Malíkovej z Lúky nad Váhom je smutné, že kasárne mali byť už pol roka otvorené a zatiaľ nie sú skolaudované.

Kasárne postavili za vlády Zápoľských ako neskorogotický objekt, niekedy začiatkom 16. storočia. Vznikli ako prístavba k západnému hradbovému múru. Budova má lichobežníkový pôdorys, dlhá je 36 metrov, na užšej južnej strane je široká 10 metrov, na severnej čelnej strane, ktorá je obrátená k Studni lásky, má šírku 17 metrov.

„Objekt nebol nikdy určený na bežné bývanie, vždy sa využíval na vojenské účely. Koncom 17. storočia kasárne vyhoreli a odvtedy sa neobnovovali. Vlastne až donedávna boli v troskách. Keď sa začala rekonštrukcia, vychádzalo sa len zo zvyškov múrov, ktoré zostali, a z historických výskumov, ako mohli kasárne vyzerať,“ vraví historička Katarína Babičová.

Trenčiansky hrad je národnou kultúrnou pamiatkou. Ešte v polovici päťdesiatych rokov sa nad mestom týčil ako zrúcanina. Už desaťročia sa postupne upravuje. S rekonštrukciou kasární sa začalo na jar v roku 2010 a skončilo sa koncom minulého roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #kasárne #Trenčiansky hrad