Vo Svinnej sa desia dňa, keď z obce odídu lekári

Vyše päťdesiat rokov nepretržite funguje zdravotné stredisko v obci Svinná na okraji Trenčianskeho okresu. Obec dnes robí všetko, čo môže, aby si tu lekárov udržala.

16.07.2014 14:00
Zdravotné stredisko, Svinná Foto: ,
V zdravotnom stredisku vo Svinnej sú štyri ambulancie a obec si ich chce udržať.
debata (1)

„Je to väčší komfort pre našich obyvateľov, obec je tak atraktívnejšia, preto sa silou-mocou snažíme lekárov udržať. Zatiaľ ich máme, ale desím sa toho, keď nám vypadne napríklad detský lekár alebo zubár, to bude veľký problém nájsť náhradu,“ obáva sa Anna Sýkorová, starostka Svinnej.

Zdravotné stredisko už má svoje roky, kedysi to bol rodinný dom. Z ulice sa doň vchádza cez veľký dvor s dvoma parkovacími plochami. Jedno parkovisko je priamo pred ambulanciami, druhé kúsok ďalej pri lekárni.

„Lekáreň v areáli zdravotného strediska je veľkou výhodou. Nemusíme cestovať za vyberaním liekov, najbližšia lekáreň je v Bánovciach nad Bebravou, čo je asi 12 kilometrov, alebo Trenčianskom Jastrabí, čo je asi päť kilometrov. V zdravotnom stredisku lekár pacientovi predpíše lieky a hneď si ich tu môže aj vybrať,“ pochvaľuje si Jozef Páleník, 59-ročný obyvateľ Svinnej.

V stredisku má svoju ambulanciu lekár pre dospelých, pre deti a dorast, zubár a gynekológ. Nie všetci sú tu však každý deň. Detský lekár ordinuje striedavo v dvoch dedinách, v utorok a piatok je vo Svinnej, ostatné dni v Trenčianskom Jastrabí. Zubár je tu tri dni v týždni, v utorok a štvrtok ordinuje v Bánovciach nad Bebravou. A gynekológ sem prichádza z Trenčína raz za týždeň, vždy v utorok.

Budova patrí obci, privátni lekári platia nájomné a náklady na energie. Ak je potrebná väčšia oprava, zaplatí ju obec zo svojho rozpočtu. Rovnako sa stará aj o údržbu areálu, tým lekárov nezaťažuje. Stredisko navštevujú aj obyvatelia okolitých obcí, napríklad Veľkej Hradnej, Neporadze či Hornian.

Svinná má vyše 1 500 obyvateľov, a tí si nevedia predstaviť, že by mali niekedy zostať bez zdravotného strediska.

„Lepšie je, keď človek nepotrebuje lekára, ale veľmi by tu chýbalo zdravotné stredisko, keby nedajbože zaniklo. Človek by musel behať a hľadať lekára niekde v Bánovciach nad Bebravou alebo v Trenčíne,“ povedala Eva, obyvateľka Svinnej.

Pätnásťročný Adam Michlík chodí ešte k detskému lekárovi, hlavne na preventívne prehliadky. Vraví, že lekár síce ordinuje len dvakrát do týždňa, ale to vraj stačí, hlavne, že ľudia nemusia dochádzať.

„Je to výhoda, keď nemusíme chodiť k lekárovi do druhej obce. Dochádzanie stojí peniaze, a keď má človek zdravotné stredisko v obci, je to pohodlnejšie a šetrí to rodinný rozpočet,“ dodal Jozef Páleník.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #zdravotné strediská #Svinná