V košickej zoo majú vzácny prírastok

Košická zoologická záhrada v týchto dňoch predstavila mláďa páru vzácnych kačíc laysanských. Prírastok teší o to viac, že trojročný samec a o rok mladšia samica sa zahniezdili až v tomto roku.

22.07.2014 14:00
debata

Samica najprv mala znášku so štyrmi vajcami a z dvoch sa vyliahli začiatkom júla mláďatá. O dva dni neskôr jedno z nich zmizlo. „Žiadne konflikty medzi mláďatami a dospelými vodnými korytnačkami, ktoré obývajú toto chovné zariadenie spolu s kačicami, sme nezaznamenali. Aj tak sme sa preventívne rozhodli samicu s mláďaťom umiestniť v zázemí ZOO, aby mali absolútny pokoj. Samica je veľmi vzornou matkou a o mláďa sa príkladne stará. Nás teší fakt, že mláďa je zdravé a je odchovávané prirodzene matkou,“ povedal hlavný zoológ Patrik Pastorek.

Táto kačica je kriticky ohrozeným druhom a v istom období bola dokonca považovaná za najvzácnejšieho vtáka na svete s jedným prežívajúcim párom. Je endemitom z Havajských ostrovov, kde sa vyskytuje iba na ostrove Laysan. Začiatkom 20. storočia bol tento druh blízko vyhynutia. Dôvodom bolo vypustenie králikov a iných domácich zvierat, ktoré im zlikvidovali takmer všetku potravu. Kačice tu trpeli nedostatkom potravy, stratou prirodzeného prostredia a tiež nízkou úspešnosťou hniezdenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #zoologická záhrada #kačica #kačice