Voda vyčínala aj vo Zvolenskej Slatine

Povodeň v utorok zaplavila stred Zvolenskej Slatiny. Voda sa dostala do dvorov niekoľkých domov, valila sa cez cestu, ktorá je hlavným cestným ťahom medzi Zvolenom a Lučencom, kde načas ochromila dopravu.

22.07.2014 16:20 , aktualizované: 19:05
Slatina, Zvolenská Slatina, povodeň Foto: ,
Stred Zvolenskej Slatiny aj hlavná cesta zo Zvolena do Lučenca sa v utorok ocitli pod vodou.
debata (1)

Nočná búrka z pondelka na utorok a vytrvalý dážď počas dňa zdvihli miestne prítoky Slatiny, na námestíčku pri obecnom úrade vyrazilo kanálové poklopy. „Prišla prívalová vlna od očovských polí, za chvíľu sme tu mali asi 30 centimetrov vody. Vyhlásili sme tretí stupeň povodňovej aktivity,“ povedala tamojšia starostka Mária Klimentová.

Ľuďom v niekoľkých domoch pri hlavnej ceste zaplavilo dvory. „Pršalo celý deň, aj v noci. Ak by ešte prišla väčšia vlna, už máme pre istotu natiahnuté lano od lávky až k bráne, aby sme sa mohli dostať do domu. Zatiaľ sa nám do neho voda nedostala, no na dvore jej máme po kolená,“ hovorí Jana Šályová. Jej sused Marcel sa tiež musí brodiť po dvore. „Ešte štyri schodíky, aby sa voda nedostala do domu. Najskôr pršalo, potom sa začal dvíhať potok pred nami a vzápätí vyhodilo kanalizačné poklopy pri obecnom úrade a voda sa už valila. Voľakedy nám robila problémy Slatina, ale tá teraz stíha. Už sa len modlíme, aby už ďalej nepršalo,“ popisuje situáciu.

Situácia v strede obce sa k podvečeru upokojila, vodu tam už nemajú. Podľa starostky im však začína robiť starosti rieka Slatina. „Dúfame, že nebude pršať a nezačne sa vylievať, lebo je už na hrane. To všetko stieklo do Slatiny a tým pádom sa jej koryto naplnilo, takže je už na hrane,“ uviedla v utorok okolo šiestej večer. V obci v tom čase naďalej trval tretí stupeň povodňovej aktivity.

Viac o záplavovej situácii na severe Slovenska si prečítajte v článku Vrátnu dolinu pomôže prehľadať aj vrtuľník, odplavené autá rozrežú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dážď #záplavy