Povodne: V Považskej Bystrici vyhlásili tretí stupeň

Pondelková prietrž mračien trvala v Považskej Bystrici krátko, približne pol hodiny. Za tento čas však spadlo toľko vody, že tu museli vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity.

22.07.2014 17:43
debata

„Bol to zvláštny prírodný úkaz. Počas búrky sa mestom prehnal úzky, možno len 30 metrový pás. Iba v tomto páse pršalo, ale čo pás zasiahol, všetko bolo zatopené. Potôčiky, ktoré sú inokedy takmer bez vody, sa vybrežili, hladina stúpla možno na pol druha metra,“ popisuje situáciu Vladimír Biely, člen krízového štábu v Považskej Bystrici.

V miestnej časti Orlové voda zlikvidovala asi 700 metrov miestnej komunikácia, odplavila ju preč. Zatopená bola aj veľká časť areálu Považských strojární. Ak sa počasie upokojí a nebude pršať, v stredu tretí stupeň povodňovej aktivity v Považskej Bystrici odvolajú. Zatiaľ však každý dážď môže znamenať problémy, pretože pôda je nasiaknutá a voda by zostávala na povrchu. Nasiaknutá pôda znamená aj ďalšie nebezpečenstvo. Krízový štáb sleduje lokality, ktoré sú rizikové z hľadiska možného zosuvu pôdy, napríklad Zemiansky Kvášov, Horný Moštenec alebo Šibeničný vŕšok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #Povodeň