Búrka narobila najväčšie škody v mestských častiach Žiliny

Prietrž mračien, ktorá sa v pondelok prehnala Žilinou, narobila najväčšie škody v mestských častiach Brodno, Považský Chlmec, Vranie a Budatín.

23.07.2014 14:07
Búrka, Žilina Foto: ,
Obyvatelia obce Považský Chlmec po búrke.
debata

„Zvýšené hladiny miestnych potokov tam poškodili mestské komunikácie, zaplavili ulice a obydlia občanov. V centre mesta bolo zaplavených niekoľko podchodov a podjazdov, v parkoch a na sídliskách vietor vyvrátil a zlomil viacero stromov,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba a dodal, že krízový štáb neustále analyzuje a vyhodnocuje situáciu a intenzívne pracuje na odstraňovaní škôd. Momentálne v Žiline čistia ulice a korytá vodných tokov, odstraňujú polámané stromy a naplaveniny a odčerpávajú vodu zo zaplavených podchodov, pivníc a pozemkov. V meste zostáva vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity, ktorý bude platiť, kým sa neskončia všetky záchranné práce.

Žilinčania, ktorí potrebujú pomoc pri odstraňovaní škôd po povodni, môžu svoje požiadavky nahlasovať medzi 7:30 a 15:00 na telefónnom čísle 041/ 70 63 103. „Mimo uvedených hodín môžu nahlasovať problémy na telefónnom čísle mestskej polície 159. V prípade záujmu o umiestnenie veľkokapacitného kontajnera na odstránenie škôd po povodni je potrebné túto požiadavku nahlásiť na telefónnom čísle 041/ 70 63 231,“ dodal Čorba s tým, že kontajnery budú pristavované na uliciach v postihnutých lokalitách.

Po búrke sprevádzanej silným vetrom a prívalovým dažďom zostala v pondelok popoludní zatopená aj ulica Vojtecha Spanyola pri fakultnej nemocnici, podchody na hlavnej železničnej stanici, parkovisko na Bôrickej ceste a železničný podjazd na Kysuckej. Prívalová voda vytrhala cestu v mestskej časti Považský Chlmec a vietor lámal stromy aj v centre Žiliny na Radlinského ulici, na Bulvári či v Bôrickom parku. „Hodinu to bolo kritické a za ten čas stihol prívalový dážď pozalievať všetky podchody a tie najnižšie položené časti. Potom to ustúpilo, a tam, kde neboli upchaté rúry, vodu odviedla kanalizácia,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #búrka