Terchovú podporíte aj návštevou Jánošíkových dní

Festival Jánošíkove dni aj napriek prírodnej katastrofe, ktorá v pondelok popoludní, len pár dní pred jeho začiatkom, zasiahla Terchovú a Vrátnu dolinu, sa vo štvrtok začal a program, tak ako ho pôvodne pripravili organizátori, pokračuje aj v piatok a cez víkend. V plnom rozsahu a minimálne v takej kvalite ako po minulé roky.

24.07.2014 17:00
Terchová, Jánošíkove dni Foto: ,
Jánošíkove dni v Terchovej
debata (1)

Zmení sa len trasa nedeľňajšieho konského sprievodu, ktorý nepôjde od obecného úradu tradičnou cestou do Vrátnej doliny, keďže tú zničila prívalová vlna.

Jánošíkove dni v Terchovej
Terchovská muzika
+7Jánošíkove dni sú obľúbeným podujatím

Ostatné miesta, kde sú festivalové pódiá, povodeň nepoškodila a ani iné obmedzenia alebo zmeny súvisiace s programom či festivalovými pódiami nie sú. Organizátori však prosia návštevníkov, aby v plnej miere rešpektovali ich pokyny a pamätali na to, že najviac poškodená cesta do Vrátnej doliny je pre peších i vozidlá, s výnimkou záchranných zložiek a tých, čo pracujú na odstraňovaní následkov ničivej búrky, uzatvorená.

Motívom je výnimočná historická udalosť

O program 52. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu sa až do 27. júla postará takmer 1 100 účinkujúcich zo Slovenska, z Turecka, Lotyšska a Česka. Festival je súčasťou obce už 52 rokov a tento ročník je akýmsi spojením Terchovej s Európou. Inšpiráciou je historický zápis Terchovskej muziky do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO z minuloročného decembra. „My chceme, aby táto výnimočná historická udalosť zarezonovala aj počas tohtoročných Jánošíkových dní, lebo sme hlboko presvedčení, že si to Terchovská muzika a všetci jej interpreti v priebehu tých 140 rokov, čo sa vyvíja, zaslúžia,“ povedal šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.

Terchovská muzika Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Terchová, Jánošíkove dni Terchovská muzika

Festival Jánošíkove dni má opäť, tak ako to pravidelní návštevníci poznajú, tri galavečery. V piatok terchovský, v sobotu medzinárodný a v nedeľu regionálny. „Aj tieto tri galaprogramy budú prepojené myšlienkou UNESCO. Predstaví sa viacero účinkujúcich, ktorí majú významný podiel na úspechu Terchovskej muziky, a zároveň chceme Terchovú prirodzene prepojiť s Európou, ako si to UNESCO vyžaduje a ako sa to aj patrí urobiť. Pretože Terchová nikdy nebola izolovaný kultúrny fenomén a Terchovská muzika už dávno nepatrí iba Terchovcom,“ dodáva Cabadaj.

Kto chce na vlastné oči a uši zistiť, prečo je Terchovská muzika fenomén a ako dokáže očariť, nech si pozrie na záver sobotňajšieho galavečera monumentálny Terchovský symfonický orchester s dirigentom Rudom Patrnčiakom. Zastúpené sú v ňom všetky generácie terchovských muzikantov. „V ňom sú všetky tie atribúty, pre ktoré bola zapísaná, to znamená multigeneračná výmena, kontinuita, vzťah obce k prostrediu a identifikácia s prvkom v tom orchestri jednoducho fungujú. Je jasným dôkazom, prečo je Terchovská muzika v UNESCO,“ hovorí Cabadaj.

Jánošíkove dni sú obľúbeným podujatím Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Terchová, Jánošíkove dni Jánošíkove dni sú obľúbeným podujatím

Folklór festivalu dominuje a popri ňom nebudú chýbať ani iné hudobné žánre, výstavy, ukážky ľudových remesiel, hľadanie pokladu či razenie Jánošíkovho dukáta a tiež ohňostroj. Súčasťou festivalu bude uvedenie novej knihy o zbojníckom kapitánovi Jurajovi Jánošíkovi, ktorú vydala Matica slovenská a Žilinský samosprávny kraj.  Všetky podrobnosti o programe sú na festivalových plagátoch, ktoré sú vyvesené v každej časti obce, ako aj na stránke www.janosikovedni.sk.

Život ani turistika vo Vrátnej a Terchovej neskončili

Silná búrka a následné zosuvy vo forme kamenných lavín a povodne zanechali veľké škody na majetku obce, ľudí aj jazvy vo Vrátnej doline. Kto však hovorí, že prírodná katastrofa predčasne ukončila letnú turistickú sezónu a Terchová padla na kolená, obci ani malebnej Malej Fatre takýmito slovami nepomáha a mýli sa. „Ak ľudia majú pocit, že to, čo prehrmelo ponad Terchovú, je hrozné, majú nás radi a chcú nám pomôcť, nech k nám prídu. Nech navštívia Terchovú. Aktívnemu odpočinku a prekrásnej prírode, pre ktorú do Terchovej chodia, sa môžu plnej miere venovať,“ povedal šéf Združenia turizmu Terchová Jozef Mičo.

Výzdoba v obci Terchová, kde budú prebiehať... Foto: SITA, Milo Fabian
Terchová, Jánošíkove dni Výzdoba v obci Terchová, kde budú prebiehať Jánošíkove dni 2014.

K dispozícii je aj naďalej okrem zničenej Vrátnej doliny 200 km značených turistických chodníkov a 560 km cyklotrás. „Iba cyklotrasa do Vrátnej, čiže nejaké štyri kilometre, je zničená. Všetko ostatné – hotely a ubytovacie zariadenia – nebolo, okrem chaty pod výťahom do Snilovského sedla, poškodené. Ubytovacie kapacity a služby, okrem kabínkovej lanovky, fungujú úplne normálne,“ dodal Mičo.

Povodeň zničila aj cestu pod Šútovským vodopádom, v poslednom úseku približne 300 m sa k vodopádu nedá dostať. „Dolné, Nové a Horné Diery sú priechodné, túru však treba začať aj ukončiť na Bielom Potoku. Hrebeň Malej Fatry a Rozsutce sú taktiež priechodné,“ informoval náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Juraj Ondruš.

Pohľad na areál, kde budú prebiehať Jánošíkove... Foto: SITA, Milo Fabian
Terchová, Jánošíkove dni Pohľad na areál, kde budú prebiehať Jánošíkove dni 2014.

Kto chce popri medzinárodnom festivale stihnúť aj turistiku, odporúčame mu predtým si pozrieť internetovú stránku www.hzs.sk, kde sa dozvie aktuálne informácie o stave turistických chodníkov. Ľudia, ktorí sú alebo majú byť ubytovaní v hoteloch, chatách a penziónoch v Štefanovej a v lokalite Sokolie, sa do zariadení dostanú, cesta cez Tiesňavy bude pre nich otvorená.

Pomoc aj rešpektovanie uzávery

  • Návštevníci Jánošíkových dní pomôžu Terchovej najmä svojou účasťou na festivale a tým, že nezanevrú na krásy okolitej prírody ani v budúcnosti. Brigáda, na ktorej by ľudia dostali do rúk lopaty na odpratávanie následkov povodne, v Terchovej počas festivalu nebude. Ako uviedol starosta Milan Laurenčík, v týchto prácach budú pokračovať po skončení festivalu. Kto chce Terchovej, Vrátnej či osobám postihnutým následkami povodne pomôcť finančne, môže tak urobiť v dobrovoľnej finančnej zbierke alebo zdieľaním stránky na sociálnej sieti (viac info na www.terchova.sk)
  • Záchranári upozorňujú a vyzývajú všetkých zvedavcov, aby zbytočne nechodili na zničenú cestu, ktorá vedie zo Starého dvora k nástupnej stanici lanovky vo Vrátnej doline. Je uzavretá do odvolania. Takéto výzvy majú za cieľ najmä bezpečnosť návštevníkov Terchovej a nerušené pokračovanie záchranných prác a odstraňovania následkov kalamity v najviac postihnutej oblasti Vrátnej doliny.
  • Počas festivalu od piatka do nedele bude na ceste spájajúcej Žilinu s Oravou cez Terchovú obmedzená doprava. „Nebude celková uzávierka dopravy, ako to bolo avizované, pretože teraz sa robí most Zlatné pri Žiline a nedovolili nám uzávierku. Doprava bude spomalená a budeme ju zastavovať, keď vznikne nejaký problém," informoval starosta Milan Laurenčík.
  • Žilinská SAD cez víkend posilní autobusové linky do Terchovej. Odchádzať budú zo žilinskej autobusovej stanice a v opačnom smere zo zastávky Centrum Terchová. Okrem pravidelných 17 spojov bude pripravený aj mimoriadny autobus.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #Vrátna dolina #Jánošíkove dni