Zamestnanec trenčianskej radnice roky okrádal mesto

Jeden zo zamestnancov trenčianskej radnice po dve volebné obdobia okrádal mesto. Časť mestského rozpočtu si prelieval do vlastného vrecka. Na podvod sa prišlo až po ôsmich rokoch jeho šafárenia. Podľa predbežných informácií by spôsobená škoda mala dosahovať desaťtisíce eur.

25.07.2014 16:40
trenčín Foto: ,
Mestský úradník v Trenčíne si mal ponechával časť peňazí z rozpočtu mesta. Prípadom sa zaoberá polícia.
debata (14)

Policajný vyšetrovateľ zatiaľ konkrétneho človeka neobvinil. Pavol Kudlička z Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne však potvrdil, že polícia prijala v tejto veci trestné oznámenie a v zákonnej lehote rozhodne. To znamená, že začiatkom augusta by mala úradníka obviniť z podvodu, ak sa potvrdí podozrenie zo spáchania tohto skutku.

Kým nie je podozrivá osoba obvinená, radnica nechce zverejniť jej meno, ani to, či ide o muža alebo ženu. Tento úradník (či úradníčka) sa mal podvodu dopustiť tak, že pri príprave mestského rozpočtu predložil požiadavku na určitú finančnú sumu, ktorá mala ísť na správu bytov vo vlastníctve mesta. Časť z tejto sumy odišla na správu bytov, časť do vrecka úradníka.

Mesto podalo trestné oznámenie

„Trvalo to pravdepodobne od roku 2007 a ide o desaťtisíce eur, to všetko však musí potvrdiť policajné vyšetrovanie. Na nezrovnalosti sme prišli pri tvorbe rozpočtu na budúci kalendárny rok. Požiadavka na správu bytov sa nám zdala neprimeraná. Pretože v minulosti mesto množstvo bytov predalo, výška sumy na ich správu bola príliš vysoká,“ povedala Eva Mišovičová z Mestského úradu v Trenčíne.

Hneď, ako mesto prišlo na tieto nezrovnalosti, podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a s pracovníkom sa dohodlo na rozviazaní pracovného pomeru.

Konanie, z ktorého je úradník podozrivý, zákon označuje ako podvod. Podľa právnika Jána Kanabu za trestný čin podvodu, ak ide o značnú škodu, hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov. O značnej škode sa hovorí vtedy, ak je to suma presahujúca 26 600 eur.

Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska jednoznačne tvrdí, že niečo také sa nemalo stať, pretože v samosprávach existujú vnútorné mechanizmy na vykonávanie kontrol. A keď sa to stalo, mal to pracovník zrejme dobre premyslené. Predpokladá, že to najskôr robil s malými sumami, a keď videl, že to funguje, pri podvode zostal.

„Ak sa podvod hneď na začiatku neodhalí, neskôr je to možné len veľmi ťažko zistiť. Prvou kontrolou nadriadených je porovnať trend, pozrú sa, ako to bolo vlani a predvlani, hlbšie zvyčajne nejdú. Ak by pracovník hneď na začiatku začal robiť podvody vo veľkom, tak sa na to príde. Ale keď to robil postupne, bežná trendová metóda úplne zlyhala,“ domnieva sa Eva Balážová.

Obyvatelia žiadajú exemplárne tresty pre podvodníkov

Oslovených obyvateľov a návštevníkov Trenčína správa o podvode a rozkrádaní mestských peňazí nejako zvlášť neprekvapila. Ich reakcia naznačuje, že takéto veci nepovažujú za niečo výnimočné. Štefan Fabo z Trenčína si myslí, že tento prípad len svedčí o tom, ako nedbalo sú kontrolované verejné peniaze na celom Slovensku. Podľa Trenčanky Marty Kebískovej by mali mať na mestskom úrade dôkladnú kontrolu aj v priebehu roka, nie ešte aby podvod trval tak dlho.

„Myslím si, že je to vizitka slovenskej mentality. Som presvedčená, že o tom vedeli aj iní a kryli si navzájom chrbát. Nikto nič nepovie, a potom je celý štát rozkradnutý. Treba s tým niečo robiť, takíto ľudia by mali dostávať exemplárne tresty, aby sa to nebralo ako štandard,“ dodala mladá návštevníčka Trenčína Katarína Ilko z Ružomberka.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #podvod