Európsky unikát vo Zvolene. Sibyla vidí do budúcnosti lesa

Hukavský grúň pod Poľanou, štebot vtákov, čo krok, to hlbšie do lesa. Tieto stromy treba vypíliť, dostávajú značku, vzápätí zahučí motorová píla a stromy padajú.

29.07.2014 14:00
les, zvolen Foto: ,
V unikátnej virtuálnej jaskyni na Technickej univerzite vo Zvolene sa možno prechádzať virtuálnym lesom a predpovedať jeho budúcnosť.
debata

Ako to však bude na tomto mieste vyzerať o dvadsať, päťdesiat či dvesto rokov? Stačí chvíľa a budúcnosť lesa sa ukáže ako na dlani. Predpovedať ju vedia na Technickej univerzite vo Zvolene, kde les pred zásahom lesníkov a roky po ňom navyše dokážu zhmotniť vo virtuálnej jaskyni, ktorá je európskym unikátom.

Virtuálnym lesom sa možno prechádzať, vyznačovať, ktoré stromy treba spíliť, pozrieť sa k ich koreňom i do korún. Atmosféru dotvárajú zvuky prírody aj motorovej píly. Študentom slúži virtuálna jaskyňa ako trenažér. Dajú sa v nej naprogramovať rôzne situácie z praxe, následne ich počítačovo vyhodnocujú. Ide pravdepodobne o jediné takéto zariadenie vo svete, ktoré je priamo napojené na virtuálny les a program prognózovania vývoja lesa, a prvé aplikované pre lesníctvo a ochranu prírody.

„Umožňuje nám preniesť jednoduchú virtuálnu realitu z bežného počítača do modernejšej, priestorovej, v ktorej sa dá pohybovať. Môžeme si vymodelovať fiktívny svet, ale aj zosnímať reálny a zobraziť ho, ako teraz napríklad Hukavský grúň,“ vysvetľuje Marek Fabrika z Lesníckej fakulty, ktorý sa so svojím tímom venuje už takmer desať rokov vyvíjaniu počítačového programu na predpovedanie vývoja lesa s príznačným názvom SIBYLA, poskladaným z písmeniek slov simulátor biodynamiky lesa.

Virtuálna jaskyňa je špeciálna ozvučená kabína s pôdorysom 3×3 metre a výškou vyše dvoch metrov, umiestnená v priestore na stojane. Obraz sa do nej premieta na podlahu, strop, prednú a dve bočné strany. S 3D okuliarmi a za pomoci ovládača sa v nej možno pohybovať rôznymi smermi. „Takéto zariadenie je výnimočné prinajmenšom v Európe, pretože má päť stien. Iné ich majú menej, my sme ale potrebovali steny aj zhora, aj zospodu, pretože lesníci sa musia pozerať aj na korene stromov a aj do ich korún,“ hovorí Fabrika.

Nápad dať lesu trojrozmernú virtuálnu podobu mal v hlave už dávnejšie, aj predstavu, ako by to celé mohlo fungovať. Výnimočné pracovisko spustili pred rokom. Na jeho vytvorenie získala zvolenská univerzita peniaze z eurofondov. Podľa Fabriku má veľký prínos nielen pre študentov lesníkov a dizajnérov, ktorí si tu môžu svoje návrhy nábytku či drevostavieb pozrieť v priestorovom vyhotovení v reálnych rozmeroch, ale aj pre výskumníkov.

„Pre výskum má priam nedozernú hodnotu. Môžeme zoskenovať akýkoľvek les, zaarchivujeme ho a môžeme sa do neho kedykoľvek vrátiť, zobraziť ho v jaskyni a robiť rôzne merania. Nejde však len o les, ale napríklad aj o architektonické pamiatky. Už teraz sa na nás obracajú domáce a zahraničné univerzity, s ktorými chceme robiť rôzne spoločné projekty,“ dodáva.

A prečo jaskyňa, keď sa na takú klasickú s kvapľami vôbec nepodobá? „Prvé podobné zariadenie vyvinuli takmer pred dvadsiatimi rokmi v USA na univerzite v Illinois. V podstate ide o skratku Computer aided virtual environment, teda počítačom podporované virtuálne prostredie. Vo vedeckých kruhoch sa udomácnilo pomenovanie cave, čo v slovenčine znamená jaskyňa. Kvaple v nej síce nie sú, ale dajú sa virtuálne zobraziť,“ odpovedá Fabrika.

Zatiaľ čo pre študentov zvolenskej univerzity, vedcov a výskumníkov je virtuálna jaskyňa miestom získavania nových odborných poznatkov, pre deti zo základných a stredných škôl z rôznych kútov Slovenska zaujímavým zážitkom, ktorý ich navnadí na témy informatiky a lesa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #les #Stromy #Poľana