Ponuka na sex, či falošný policajt pripravili ľudí o úspory

Pochybní podomoví predajcovia, falošní elektrikári a rôzni ďalší podvodníci ponúkajúci pomoc, výhru v súťaži či iné služby už neraz pripravili dôverčivých starších ľudí o ich posledné peniaze, či životné úspory.

11.08.2014 15:57
Žilina, autobusová stanica Foto: ,
Autobusová stanica v Žiline, kde mladá dvojica po ponuke orálneho sexu okradla 61-ročného muža.
debata (3)

Cez víkend hľadali policajti 18-ročnú Andreu a 19-ročného Ľubomíra zo Žiliny. Na autobusovej stanici v Žiline okradli 61-ročného muža.

Ponúkli mu orálny sex. Mladá žena svoju obeť odviedla bokom a povedala mu „zavri oči brouku“, čo on urobil. "Komplic mužovi z vrecka nohavíc odcudzil hnedú koženú peňaženku s dokladmi a hotovosťou 12 600 eur. Ponuku mladá žena nesplnila a s komplicom ušli na neznáme miesto.

Po oznámení skutku mali žilinskí policajti do pár hodín v rukách obidvoch aktérov krádeže," informovala krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Obaja už boli v minulosti súdne trestaní za majetkovú trestnú činnosť a teraz im v prípade preukázania viny hrozí väzenie od 6 mesiacov do 3 rokov. Muž nakoniec prišiel len o časť peňazí, polícia u dvojice zadržala 12 400 eur aj doklady.

Okradnutá obeť bola zrejme pod vplyvom alkoholu. „Alkohol posilňuje pudovú zložku a potom vidina rýchleho uspokojenia veľmi rýchlo navedie k tomu, že človek podľahne takejto ponuke. Treba si uvedomiť, že tí, ktorí to ponúkajú, sledujú okolie, oni si obeť vyhliadnu a sledujú, zisťujú, čo by mohli urobiť,“ hovorí psychológ František Skokan.

Ľudia sú nepoučiteľní, stále pribúdajú nové obete, najmä starší ľudia naletia často podvodníkom. Ako hovorí psychológ – zláka ich ponuka, napríklad výhra, dar, alebo nezištná pomoc. „To je sociálna naivita, že v tom momente, keď nám niečo dávajú, tak ideme, zabúdame, že nám niečo zoberú. Síce sa hovorí, že múdri sa učia na chybách iných, no my sa však vždy učíme iba na vlastných chybách,“ dodáva Skokan.

Na prílišnú dôverčivosť doplatila minulú stredu aj 87-ročná dôchodkyňa, ktorú v Žiline okradol falošný policajt. Pod zámienkou, že v ich vchode sa kradlo, navrhol žene, aby skontrolovala, či aj jej niečo nezmizlo z bytu. Starenka mu dala obálku s peniazmi aj zlaté predmety. Odišiel so slovami, že „ich berie na políciu“. Žene vznikla škoda 2 350 eur.

Hovorkyňa polície v Žiline Jana Balogová odporúča, aby najmä dôchodcovia a starší ľudia nepúšťali do svojich domov cudzie osoby, ktoré sa im pod zámienkou rôznych výhier, darov, preplatkov, či iných výhod, vnucujú. Všetky neznáme návštevy by si mali overiť. Napríklad totožnosť policajta na bezplatnom čísle 158.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Žilina #polícia