Koľko poslancov má mať Trenčín? Rybníčkov návrh redukcie neprešiel

Trenčianski poslanci nechcú znižovať počet kresiel v mestskom parlamente. Redukovať tento počet zo súčasných 25 na 19 navrhol v utorok trenčiansky primátor Richard Rybníček, poslanci však jeho návrh zmietli zo stola.

12.08.2014 16:44
Richard Rybníček Foto: ,
Primátor Richard Rybníček tvrdí, že mestu ako je Trenčín, 19 poslancov stačí.
debata (7)

„Je to nesystémové riešenie. Vidím to ako snahu primátora, aby ľahšie ovládal poslanecký zbor. Žiadny finančný dopad na mesto to nemá, úspory predstavujú nejaké promile rozpočtu,“ vraví Daniel Beníček, predseda poslaneckého klubu strany Smer, ktorá má prevahu v trenčianskom mestskom zastupiteľstve.

Rybníček argumentuje šetrením

Poslanci za Smer sa sťažujú na zlú komunikáciu s primátorom, podľa Beníčka ani o tomto návrhu s nimi vopred nerokoval, nezaoberali sa ním ani komisie mestského zastupiteľstva, ani výbory mestských častí. Ďalší poslanci za Smer v diskusii argumentovali, že ak poklesne počet poslancov pod určitú hranicu, zastupiteľstvo bude nefunkčné.

Róbert Lifka, jediný poslanec za Paliho kapurkovú veselú politickú stranu, považuje Rybníčkov návrh len za politický marketing pred blížiacimi sa voľbami.

Primátor však tieto argumenty odmieta, tvrdí, že mestu ako je Trenčín, 19 poslancov stačí. Ak by bolo v budúcom volebnom období v zastupiteľstve o 6 poslancov menej, mesto by ušetrilo od 150 000 do 178 000 eur, odôvodňuje svoj návrh.

„Zákon hovorí, že mesto s počtom obyvateľov od 50 001 do 100 000 môže mať od 19 do 31 poslancov. Trenčín má 55 500 obyvateľov, je na spodnej hranici, takže bez problémov môže mať 19 poslancov. Hlavný dôvod, prečo zastupiteľstvo tento návrh neprijalo, je to, že ho predložilo mesto na čele s primátorom,“ dodal Richard Rybníček.

Politológ: Počty poslancov treba znižovať

Politológ Miroslav Řádek si myslí, že poslanci odmietli znížiť počet kresiel v zastupiteľstve aj preto, lebo to znižuje ich šance na znovuzvolenie. Řádek pripomína, že v súčasnosti majú Trenčania menší záujem kandidovať vo voľbách a očakáva nižší počet kandidátov, ako bolo v minulosti.

„Jednoznačne je potrebné znižovať počet poslancov. Sú však viaceré dôvody, prečo to samotní poslanci nechcú. Tvrdia napríklad, že menší počet poslancov sa dá ľahšie zmanipulovať. Ale ten stav, čo je na Slovensku, je abnormálny, treba využiť zákonné možnosti na zníženie počtu zastupiteľov,“ povedal Vladimír Špánik, predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska.

Menej poslancov je už v Prievidzi aj v Poprade

Nedávno znížili počet mestských poslancov v Prievidzi, v ďalšom volebnom období ich už nebude 31 ale 25. Počet obyvateľov mesta klesol pod hranicu 50 000, tak podľa zákona môže mať mestské zastupiteľstvo od 15 do 25 poslancov. Michal Dobiaš, jeden zo súčasných prievidzských poslancov, by chcel ich počet ešte viac zredukovať.

„Stačí 15 až 19 poslancov. Znížením ich počtu prispejeme k úsporám mesta a zastupiteľstvo môže byť efektívnejšie ako bolo doteraz, pretože menej poslancov sa skôr dohodne. Tým, že znížime kvórum poslancov, bude väčšia konkurencieschop­nosť medzi nimi, čo môže mať pozitívny dopad na riadenie mesta,“ predpokladá Michal Dobiaš.

V Poprade, ktorý má približne 51 500 obyvateľov, funguje 19-členný mestský parlament. Podľa Jozefa Švagerka, poslanca popradského zastupiteľstva, tento počet mestu stačí, je však potrebné, aby poslanci pracovali a svoju funkciu brali zodpovedne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Richard Rybníček #trenčianski poslanci