Prešovská medvedica, ktorú zastrelili, bola v zlom stave

Medveďa, ktorý už niekoľko dní vzbudzoval obavy obyvateľov Prešova, zastrelil vo štvrtok ráno poľovník. Mal na to súhlas ministerstva životného prostredia. Na potrebe odstrelu sa zhodli poľovníci, štátna ochrana prírody, ako aj štátna a mestská polícia. Až po usmrtení zvieraťa, zistili, že ide o medvedicu, ktorá mala len sto kíl, čo je málo. Bola vychudnutá, takže zrejme mala nejaký zdravotný problém.

14.08.2014 10:34 , aktualizované: 20:00
debata (11)

„Pôvodne sa uvažovalo o jej odchytení, ale nemalo by to žiadny zmysel. Medvedica by vzhľadom na svoj zdravotný stav už zrejme dlho nežila. Čo je však dôležitejšie, riziko napadnutia ľudí bolo veľké,“ vyratúva dôvody, prečo nakoniec museli medvedicu zastreliť, riaditeľka Regionálneho centra ochrany prírody v Prešove Beáta Forintová.

Dodala, že Prešovčania bývajúci pri športovej hale a zimnom štadióne už niekoľko dní pravidelne hlásili výskyt tejto šelmy. „Medveď v obytnej zóne je, samozrejme, veľké riziko. Dokonca v jednej záhrade vošiel do kompostoviska. Ak by niekoho napadol, bolo by neskoro,“ myslí si Forintová. Jej slová potvrdil aj predseda poľovnícko-ochranárskeho združenia Vlk Ján Bync, ktorý bol aj pri odstrele medvedice. Striehli na ňu už dlhšie, no vo štvrtok ráno o ôsmej bol jej osud spečatený. To, že by blízko nej mohli byť aj mláďatá, sa nakoniec nepotvrdilo.

„Medvedica mohla mať tak osem-deväť rokov, a keďže mala blízko okrem záhrad aj starý ovocný sad, mala ľahký prístup k potrave. Zimu by však určite neprežila, lebo nemala žiadne tukové zásoby, hoci je vrchol vegetačnej sezóny. Spočiatku nikto netušil, že môže ísť o medvedicu, ale skôr o mladého medveďa,“ vysvetlil Bync a zdôraznil, že ide o prvého zastreleného medveďa v prešovskom okrese.

Hovorí, že viaceré divé zvieratá prechádzajú okolo mesta, ale aby sa medveď udomácnil priamo v meste, tak to tu ešte nemali. „Niečo iné je stretnúť medveďa v lese a niečo iné v meste,“ povedal Bync. Potvrdil, že telo medvedice odviezli na pitvu, aby zistili, čo bolo príčinou jej zlého zdravotného stavu. Neskôr ju vypreparujú a bude slúžiť ako učebná pomôcka v Strednej lesníckej škole v Prešove.

Okrem záhradkárov a obyvateľov ulíc blízko športovej haly si vydýchol aj náčelník prešovskej mestskej polície Ján Andrejko. „Medveďa sme síce v meste mali pred dvoma rokmi, keď v noci prebehol cez rušnú križovatku, no viac sme o ňom nepočuli. Toto bolo horšie, lebo blízko oblasti, kde bola medvedica, je cyklistický chodník a radšej si nechcem predstaviť, čo by bolo pri jej strete s malými deťmi, alebo ak by tam bola mamička s kočíkom,“ netajil obavy náčelník mestskej polície. Pritom hlásenia o pohybe medveďa mali už od nedele. „V stredu večer sme už vedeli, že sa skrýva v húštine na Športovej ulici, no po definitívnom rozhodnutí o jej odstrele sme to radšej nechali na ráno, keď vidno,“ opísal Andrejko definitívny koniec medvedice.

Tá mátala obyvateľov Prešova už niekoľko dní, videli ju aj pri neďalekej obci Haniska, pri prešovskej Kalvárii, ale aj na ulici Zimný potok. Nakoniec sa dostala až k športovej hale.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #medveď