Expolicajt zapletený do obchodu s kradnutými autami dostal podmienku

Traja muži z Kysúc, jeden z nich bývalý policajt, ktorí rozoberali kradnuté autá boli v stredu odsúdení. Všetci dostali podmienečné tresty.

20.08.2014 14:27
debata (1)

Muži dostali miernejší trest, hoci im pôvodne hrozilo 3– až 5-ročné väzenie. Doposiaľ neboli trestaní, vinu priznali a pristúpili na dohodu o vine a treste, kde je priznanie základnou podmienkou dohody, čo im dopomohla k nižšiemu trestu. Už v stredu sa mohli vrátiť na slobodu, na súdny verdikt čakali vo vyšetrovacej väzbe.

„Záleží už iba na nich, ako sa budú počas skúšobnej doby správať, aby sa opätovne nedostali pred súd,“ skonštatoval prokurátor Okresnej prokuratúry v Čadci Miloš Kováč. Keby podmienku porušili, museli by nastúpiť na výkon trestu, dvaja páchatelia majú skúšobnú dobu dva roky, expolicajt tri roky. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že policajtom bol do roku 2013, prepustený bol v decembri „za hrubé porušenie služobnej prísahy“.

Polícia na prípade pracovala niekoľko týždňov. V marci trojicu páchateľov vyšetrovateľ obvinil z prečinu legalizácie príjmov z trestnej činnosti formou spolupáchateľstva. Muži zrejme autá priamo nekradli, ale podľa vtedy políciou medializovaných informácii vedeli, že pochádzajú z trestnej činnosti. Odstraňovali identifikačné znaky a výrobné čísla, tak aby nebol zistený pôvod vozidiel. Rozoberali ich na náhradné diely. Časti, ktoré sa nedali predať, speňažili v zberných surovinách.

,,,Podľa informácii, ktoré máme, tak niektoré náhradné diely z týchto motorových vozidiel putovali do Poľska," informoval v marci okresný riaditeľ polície v Čadci Milan Svitek. Autá a súčiastky ukrývali v stodole i garážach, ktoré si v okolí Čadce prenajímali. Väčšinou išlo o Škody Octávie, ktoré boli ukradnuté najmä v susednom Česku.

Rozsudok pri dohode o vine a treste je po vynesení sudcom právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #trest #krádež auta