Bratislavský kraj očakáva zhoršenie verejných služieb

Bratislavský samosprávny kraj očakáva v roku 2015 zhoršenie verejných služieb v doprave, školstve a sociálnej starostlivosti. Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová, na tieto oblasti pôjde o 25 mil. eur ročne menej pre zmeny v dani z motorových vozidiel, ktoré v stredu schválila vláda.

20.08.2014 22:05
debata (8)

Výšku dane si určujú v súčasnosti regióny a je to jediná daň, na ktorú majú regióny ešte dosah. Od januára bude centralizovaná a výška pre kraje bude jednotná. „Tento systém najviac poškodí Bratislavský samosprávny kraj,“ konštatovala hovorkyňa.

Podľa predsedu BSK Pavla Freša to z dlhodobého hľadiska nezlepší situáciu v regiónoch a okrem toho prídu kraje o jediný zdroj príjmu, ktorý dokážu ovplyvňovať. Vníma to ako politické zadanie. Jediný, kto na dani zarobí, sú podľa neho veľké dopravné spoločnosti.

„Ide najmä o tých, ktorí s 20-tonovými kamiónmi ničia cesty II. a III. triedy a vyhýbajú sa plateniu mýta. Tým štát naozaj vyšiel v ústrety,“ uviedol Frešo. Drobní živnostníci zaplatia podľa návrhu na dani viac ako doteraz. Podľa kraja vládou schválený návrh je aj v rozpore z Európskou chartou regionálnej samosprávy, ktorá garantuje finančnú nezávislosť regiónov.

„Ministerstvo financií nám deklaruje výpadok 25 miliónov eur počas najbližších štyroch rokov. Ak o tieto peniaze prídeme, budeme musieť zásadne zoškrtať výdavky na prevádzku našich škôl, zariadení sociálnych služieb, nebudeme môcť zazmluvňovať klientov odkázaných na sociálne služby, rekonštruovať cesty, budeme musieť znížiť počet spojov prímestskej autobusovej dopravy alebo zvýšiť cestovné,“ zdôraznil Frešo.

Zároveň upozornil, že zavedením týchto zmien sa bude zvyšovať zadlženie kraja. Ako tiež dodal, Bratislavský kraj je v porovnaní s ostatnými krajmi znevýhodnený v čerpaní eurofondov. Podľa neho daň z motorových vozidiel nebola a nie je konštruovaná ako daň, z ktorej sa majú opravovať cesty, ale z ktorej sa majú financovať kompetencie krajov.

„Presne tak ako daň z liehu alebo tabaku nejde na zlepšenie zdravotníctva alebo výskumu rakoviny, ale je súčasťou štátneho rozpočtu, z ktorého sa financujú kompetencie štátu,“ povedal Pavol Frešo.

Kraje majú v súčasnosti vlastné daňové príjmy vo forme podielu na dani z príjmov fyzických osôb (DPFO) a celkový výnos z dane z motorových vozidiel (DMV). Od januára 2015 chce vláda SR previesť celý výnos DMV na štát a tento výpadok pre VÚC kompenzovať prostredníctvom vyššieho podielu na DPFO.

Túto kompenzáciu deklaruje ministerstvo financií pre VÚC ako celok v plnej výške, avšak jej prerozdelenie bude silno negatívne pre BSK a dočasne pozitívne pre všetky ostatné kraje. Ak návrh prejde v NR SR v nezmenenej podobe, kraj požiada prezidenta o jeho vrátenie do pléna a mieni sa obrátiť aj na Ústavný súd SR.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #doprava #Bratislavský samosprávny kraj #školstvo #sociálna problematika