Potok vo Vrátnej je v pôvodnom koryte, lanovka vyčistená

Potok Varínka vo Vrátnej doline je už vo svojom pôvodnom koryte a nástupná stanica lanovky ako aj parkovisko pod ňou sú vyčistené od nánosov bahna a skál.

22.08.2014 12:35
debata

„Štyri týždne po ničivej búrke sa Vrátna dolina dostáva z najhoršieho, práce na odstraňovaní škôd sa už skončili, momentálne intenzívne prebiehajú zabezpečovacie práce… Žilinská župa vyvíja čo najväčšie úsilie, aby boli do konca októbra ukončené a aby bola vozovka do zimnej prevádzky obnovená,“ uviedla hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Hana Sahulčíková.

V turisticky obľúbenej malofatranskej doline aktuálne dokončujú obnovu vodovodu a začínajú s opravou elektrického vedenia, ktoré už nebude vedené po stožiaroch, ale uložené v zemi.

Žilinská krajská samospráva prioritne opravuje cestu III. triedy z Terchovej do Vrátnej doliny. „V časti Tiesňavy, kde sa nám prepadla cesta a došlo k podmytiu oporného múru, v týchto dňoch vykonávame injektáž a pripravujeme hlbinné zakladenie oporných múrov, tak, aby sme mohli následne cestu opraviť a tým sprejazdniť v tomto úseku oba jazdné pruhy,“ povedal predseda kraja Juraj Blanár a dodal, že cesta zo Starého dvora po nástupnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb je pre osobné autá i naďalej uzavretá.

„V tejto časti sa podarilo záchranárom zlikvidovať najväčšie nánosy, cesta je tak aspoň v provizórnom režime prístupná pre všetky zložky, ktoré na chate Vrátna pracujú,“ dodal žilinský župan. Krajská samospráva sa podľa Blanára dohodla so Správou Národného parku Malá Fatra na spôsobe úprav v celej Vrátnej doline tak, aby nebolo nijako ohrozené životného prostredia.

Prívalová vlna vody, bahna a skál, ktorá sa 21. júla po prietrži mračien prehnala turisticky obľúbenou Vrátnou dolinou, zničila koryto potoka Varínka, poškodila jedinú prístupovú cestu do doliny a kamením zasypala dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb. Voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v ten deň v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí. Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne úrazy ani obete. Obnova Vrátnej doliny potrvá najmenej do konca októbra a stáť bude zhruba desať miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vrátna dolina