Pri Bánovciach nad Bebravou sa zrazil vlak s kamiónom

Do kamiónu plne naloženého štrkom narazil v stredu o 14.35 osobný vlak. Nehoda sa stala na nechránenom železničnom priecestí medzi Bánovcami nad Bebravou a Rybanmi.

27.08.2014 16:33 , aktualizované: 19:18
nehoda, Bánovce Foto:
Nehoda sa stala na nechránenom železničnom priecestí medzi Bánovcami nad Bebravou a Rybanmi.
debata (2)

Podľa Železníc SR si zrážka vyžiadala 14 zranených, z toho štyria sú zranení ťažko. Železničná doprava na tomto úseku bola prerušená, cestujúcich prepravovali autobusy.

„Príčiny nehody sú predmetom vyšetrovania. Ide o železničné priecestie označené výstražnými krížmi a dopravnou značkou Stoj, daj prednosť v jazde,“ povedala Martina Pavlíková, hovorkyňa ŽSR.

Osobný vlak je lokálka s dvoma vozňami, ktorá smerovala od Bánoviec nad Bebravou do Chynorian. Vážne zranený je aj rušňovodič vlaku. Zostal zakliesnený vo svojej kabínke, odkiaľ ho museli vystrihovať hasiči. Podľa Igora Šenitka, krajského riaditeľa hasičov v Trenčíne, rušňovodič utrpel otvorenú zlomeninu predkolenia.

„Hasiči pri jeho vyslobodzovaní použili vyslobodzovacie náradie, z cestujúcich nezostal nikto zakliesnený. Zasahovali hasiči z Bánoviec nad Bebravou a Partizánskeho, ktorí poskytli zraneným predlekársku pomoc a pomáhali zdravotníkom pri transporte zranených,“ dodal Igor Šenitko.

Vodič nákladného auta vyviazol bez zranení. Na miesto nehody dorazili všetky záchranné zložky vrátane dvoch vrtuľníkov leteckej záchrannej služby a piatich pozemných sanitiek. Zranených prevážali do nemocníc v Trenčíne, Partizánskom, Bojniciach a Nitre. Cestujúci utrpeli najmä zlomeniny, poranenia hlavy a hrudníka.

Podľa polície sa nehoda nestala na riadnom železničnom priecestí, ale na provizórnom, ktoré je tu dočasne zriadené pre obslužnú cestu v poli, kadiaľ nákladné autá vozia materiál na stavbu cesty. Provizórne priecestie je však riadne označené dopravnými značkami.

„Momentálne prebiehajú procesné úkony, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre prečin ublíženia na zdraví a všeobecného ohrozenia. Alkohol nebol zistený ani u rušňovodiča, ani u vodiča nákladného auta,“ dodala krajská policajná hovorkyňa v Trenčíne Elena Antalová.

V súčasnosti sa v Bánovciach nad Bebravou buduje cestný obchvat. Na túto stavbu vozia nákladné autá štrk, jedno z nich bolo účastníkom spomínanej nehody.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

Železničnú dopravu prerušili

Železničná doprava v úseku Bánovce nad Bebravou – Rybany je prerušená. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zabezpečila v tomto úseku náhradnú autobusovú dopravu.

Tá sa týka štyroch osobných vlakov: Os 5404 s odchodom o 14:41 z Trenčína a príchodom o 15:30 do Bánoviec nad Bebravou v smere na Topoľčany, osobného vlaku Os 5405 s odchodom o 14:44 z Topoľčian a príchodom o 15:23 do Rybian v smere na Trenčín, náhradná doprava sa týka aj vlaku Os 5406 s odchodom o 15:41 z Trenčína a príchodom o 16:31 do Bánoviec nad Bebravou v smere na Topoľčany, ako aj vlaku Os 5407 s odchodom z Chynorian o 17:19 v smere Trenčín – Horné Srnie.

„ZSSK sa cestujúcim ospravedlňuje za spôsobené problémy,“ uvádza Zuzana Červená z Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bánovce nad Bebravou #zrážka vlaku