V Krupine vyhlásili štrajkovú pohotovosť

V spoločnosti Way Industries, a. s., Krupina, známom výrobcovi odmínovacích zariadení Božena, platí od stredy štrajková pohotovosť.

27.08.2014 19:03
Krupina, štrajk Foto: ,
V spoločnosti Way Industries, a. s., Krupina platí štrajková pohotovosť.
debata (1)

Dôvodom je neplnenie kolektívnej zmluvy, prepúšťanie zamestnancov a krátenie ich odmien a osobných ohodnotení. Pred bránami fabriky sa včera konalo protestné zhromaždenie.

Firma zamestnáva vyše dvesto ľudí. Problémy medzi vedením, odborármi a zamestnancami sa začali už vlani pri vyjednávaní o kolektívnej zmluve. V tomto roku sa opäť zopakovali. Situácia sa vyhrotila teraz v lete. Vedenie firmy od júla prepustilo osemnásť zamestnancov, výpovede neskôr doručili aj ďalším.

„Mne prišla výpoveď domov poštou 4.¤augusta. V nej stálo, že som prepustený k 31. júlu. Čo budem robiť teraz, neviem. Doma mám ženu, dve dcéry a platiť treba náklady na bývanie,“ povedal 42-ročný Ladislav Slota z Čekoviec pri Krupine. Postihu sa dočkal aj odborový predák vo fabrike Jozef Miškolci, ktorému vedenie zakázalo vstup do fabriky.

Podľa hovorcu spoločnosti Petra Benčurika predseda odborov v závode bol prepustený z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny, keď fyzicky a slovne napadol iného zamestnanca. „Manažment spoločnosti sa v súčasnosti sústreďuje na aktívne rokovanie o nových zákazkách, nakoľko kríza v domácom stavebníctve a sankcie voči Rusku vytvárajú na nás enormný tlak na znižovanie nákladov,“ uviedol v stanovisku Benčurik.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #krupina