V Trenčíne sa začal súdny proces s autičkárskym gangom

Členovia gangu autičkárov, ktorý patril medzi najväčšie na Slovensku, sa vo štvrtok ocitli na lavici obžalovaných.

28.08.2014 14:48
debata (8)

Senát Okresného súdu v Trenčíne postupne vypočul mužov, ktorí mali ukradnúť 36 áut a ďalších 21 sa pokúsili odcudziť alebo ich pripravili na krádež. Pojednávanie pokračuje na budúci týždeň v utorok.

Samotná obžaloba je veľmi rozsiahla, má 49 strán. Podľa nej členmi organizovanej skupiny autičkárov bolo 8 osôb, ďalší dvaja ľudia sú obžalovaní, ale neboli členmi tohto gangu. Na súdnom pojednávaní sa všetci snažili pôsobiť sebavedome a tvrdili, že sú nevinní, skutky, z ktorých ich prokuratúra žaluje, nikdy nespáchali a všetko to na nich niekto vymyslel.

Z obžaloby vyplýva, že organizovanú skupinu sformoval a riadil Gabriel G. Ten momentálne sedí vo väzení, kde si odpykáva štvorročný trest za zločin vydierania a nebezpečného vyhrážania. Členovia jeho gangu od decembra 2008 do septembra 2009 premyslene odcudzovali osobné motorové autá a takto získaný majetok následne legalizovali.

„Obžalovaný Gabriel G. preberal ústne objednávky na typy a značky vozidiel, o ktoré bol záujem, alebo na náhradné diely na tieto vozidlá. Okrem toho sám vyhľadával vozidlá na odcudzenie s tým, že kupujúcich celých vozidiel alebo ich častí dodatočne zabezpečí. Zameriaval sa prevažne na vozidlá koncernu Volkswagen, na odcudzovanie ktorých mal vyrobené špeciálne náradie,“ povedal hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Šéf gangu určoval miesto a čas, kedy auto ukradnú a kto mu bude pri tom pomáhať. V niektorých prípadoch si krádež pripravili tak, že minimálne deň pred akciou znefunkčnili poplašné zariadenie v aute tým, že sirénu prepichli skrutkovačom. Po príchode na miesto krádeže sa vo väčšine prípadov Gabriel G. vlámal do vyhliadnutého vozidla, vylomil spínaciu skrinku a pomocou prineseného elektronického zariadenia auto naštartoval. Potom ho previezli na bezpečné miesto, kde ho ponechali deň – dva, aby sa presvedčili, či nie je monitorované políciou alebo prostredníctvom GPS.

„Ukradnuté vozidlá následne predávali ako celok, alebo ich rozoberali a rozpílili a tieto diely použili na opravu iného auta alebo ich predali ďalším osobám. Obžalovaný Gabriel G. podľa obžaloby spôsobil, resp. chcel spôsobiť odcudzením motorových vozidiel škodu v celkovej výške 647 651 eur,“ dodal Roman Tarabus.

Členovia gangu kradli autá v Trenčíne, Bánovciach nad Bebravou, Prievidzi, Handlovej, Partizánskom a Banskej Bystrici. Najobľúbenejšia bola Škoda Octavia. Spolu ukradli 36 áut, z toho 22 Octávií. Ďalších 21 vozidiel mali vyhliadnutých na krádež, z nich bolo 12 Octávií.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #súd #autíčkári