Orlicu zo záchranného projektu zastrelil pytliak

Smutný koniec záchranenej orlice. V Strážovských vrchoch ju zastrelil neznámy pytliak. Cecilku, ako ju nazvali ochranári, objavil minulý mesiac hubár pri Záskalí (okres Považská Bystrica).

02.09.2014 17:30
Orol skalný, orlica Foto:
Mladé orly, medzi nimi aj Cecilka, v roku 2006 vo vypúšťacej voliere, odkiaľ boli vypustené do prírody na severnej Morave.
debata (1)

Vysielačka a mikročip pri mŕtvom dravcovi potvrdili, že ide o orla skalného z česko-slovenského záchranného projektu. Röntgenové vyšetrenie preukázalo v tele broky zo streľby.

„Je to veľká strata, pretože to bola orlica v produktívnom veku. Sledovali ju od roku 2006, keď ju zachránili ako druhé slabšie mláďa na Orave. Bola súčasťou česko-slovenského projektu na záchranu orla skalného, financovaného zo štrukturálnych fondov Európskej únie,“ uviedol Ján Korňan, riaditeľ Správy CHKO Kysuce.

Slovenskí a českí ochranári už osem rokov spolupracujú na projekte Návrat orla skalného do Českej republiky, kde ho ľudia pred rokmi vyhubili. Zachraňujú slabšie druhé mláďatá, ktoré by v hniezde pri staršom súrodencovi neprežili. Mláďatá potom vychovávajú adoptívne matky v záchranných staniciach v Česku i na Slovensku až do obdobia ich osamostatnenia. Napokon ich pustia do voľnej prírody.

Tak to bolo aj v prípade Cecilky, ktorá medzi prvými štyrmi orlími mláďatkami vypustili roku 2006 na Morave. Zároveň bola prvým veľkým úspechom, keď pred tromi rokmi odchovala v prírode svoje prvé mláďa a ukázala, že projekt môže fungovať. „Od roku 2010 sa začala pohybovať v Javorníkoch na slovensko – moravskom pomedzí. Nakoniec si vybrala miesto hniezdiska v Súľovských vrchoch, kde roku 2011 aj prvýkrát úspešne vyviedla s divožijúcim samcom mláďa,“ spomína Korňan.

Prvý veľký úspech projektu - Cecilkine mláďa v... Foto: Archív Jána Korňana
Orol, mláďa Prvý veľký úspech projektu - Cecilkine mláďa v roku 2011.

Aj tento rok Cecilka zahniezdila v Strážovských vrchoch, avšak v novom hniezde. Mláďa vychovať nestihla, ochranári našli už len zachladenú znášku. A zvyšky mŕtvej orlice objavil hubár v kríkoch v katastralnom území obce Záskalie, asi 1,5 km od hniezdiska. Röntgen ukázal brok v tele a teda to, že vzácneho dravca niekto zastrelil brokovou zbraňou. Ochranári odhadujú, že sa tak stalo zrejme ešte v júni.

Náhoda alebo úmysel? Prípad má od minulého týždňa v rukách polícia, ktorá prijala trestné oznámenie od ochranárov z Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. „Uvedená vec je momentálne v štádiu preverovania. Po doplnení trestného oznámenia – výsluchom oznamovateľa, alebo poškodeného rozhodneme o ďalšom postupe,“ uviedla Elena Antalová, hovorkyňa krajskej polície v Trenčíne.

Od roku 2006 vypustili na susednej Morave vyše 20 orlov pochádzajúcich zo Slovenska. Nie všetky však vo voľnej prírode prežili. Dve samičky otrávili, ďalšieho orla zastrelili v Poľsku. V marci v Česku postrelili orlicu Toničku, ktorá sa lieči v rehabilitačnej stanici. „Najväčším nepriateľom orla skalného je človek,“ zdôraznil Korňan.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #orol skalný #pytliak