Kúpalisko vyťahuje eurá z obecnej pokladnice

Obec Klenovec v okrese Rimavská Sobota rieši dilemu, ako v budúcnosti naloží s kúpaliskom, ktoré prevádzkuje. Aby mohlo v lete slúžiť obyvateľom, obec ho musí dotovať.

08.09.2014 15:00
debata

V súčasnosti preto hľadajú niekoho, kto by si kúpalisko prenajal a prevádzkoval, resp. by v jeho areáli poskytoval aspoň služby, čím by obec finančne odbremenil.

Kúpalisko s tromi bazénmi postavili v Klenovci ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia, poslednou rekonštrukciou prešlo roku 1992. V súčasnosti je v schátranom stave a funkčný je iba jeden, veľký, plavecký bazén. Okrem neho je už na kúpalisku iba bazén pre deti, ten nie je v prevádzke z technických dôvodov. Obec financovanie kúpaliska, ktoré býva otvorené iba počas prázdnin, zaťažuje.

„Náklady na prevádzku počas mesiacov júl a august sú 8– až 10-tisíc eur. Tie platíme z rozpočtu obce. Kúpalisko na seba veľa nezarobí. Jeho zisky v čase otvorenia dosahujú okolo 1 000 až 1 500 eur za oba letné mesiace spolu,“ konštatuje starostka Klenovca Zlatica Kaštanová. Investované peniaze zhltnú platby za energie, vodu i platy dvoch plavčíkov a dve pracovníčky v pokladnici.

Pokladníčka na Obecnom úrade v Klenovci Magdaléna Moncoľová dopĺňa, že tento rok bude vzhľadom na zisky ešte horší ako tie minulé. „Finančne to ešte nemáme uzavreté, no na príjmy z kúpaliska sa tešiť určite nemôžeme,“ prízvukuje.

Obec chce kúpalisko zachovať, vníma ho ako službu obyvateľom, zároveň však hľadá riešenie, ako znížiť jeho nákladnosť. Privyrábať si nemôže ani poskytovaním reštauračných služieb v areáli kúpaliska, keďže nemá živnosť. Už mesiace preto hľadá podnikateľov, ktorí by jej s prevádzkou kúpaliska pomohli. Riešením by bolo úplne ho prenajať, ale schodnejšou cestou je nájdenie niekoho, kto by v areáli kúpaliska už v budúcom roku poskytoval služby. „Zatiaľ hľadáme márne. O kúpalisko ani o poskytovanie služieb nik nejaví záujem,“ podotýka starostka obce. Zdôrazňuje, že hľadať budú aj ďalej. Klenovčania by sa radi vyhli najhoršiemu, aby kúpalisko museli z technických či finančných dôvodov zavrieť, resp. vôbec neprevádzkovať.

Situáciu s kúpaliskom komplikuje aj jeho technický stav. Vedúci kúpaliska Ján Sihelský hovorí, že okrem malého bazéna ich trápi aj zničený solárny systém. „Aby sa niektoré problémové veci dali do poriadku, potrebujeme odhadom minimálne 70-tisíc eur,“ podčiarkuje Sihelský. Peniaze na opravu samospráva nemá.

Stav kúpaliska mrzí aj obyvateľov. Tridsaťročný Róbert Komenda spomína, že na kúpalisku prežil svoje detstvo. „Boli časy, keď kúpalisko bývalo plné. Dnes je, žiaľ, situácia iná. Už tam nechodím. Je na škodu veci, že vyzerá tak, ako vyzerá,“ dodáva Komenda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpalisko #Klenovec