Let orla krikľavého do Afriky bude možné znovu sledovať

Správa Tatranského národného parku plánuje od pondelka spustiť monitorovanie pohybu orlice Aničky na svojej internetovej stránke.

08.09.2014 13:07
arnold, orol, Foto:
Orlica Anička.
debata

„Práve dnes máme rokovanie s firmou, ktorá nám zabezpečuje online prenosy a zrejme dnes spustíme na našej stránke aj monitoring orla krikľavého,“ povedal riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Verejnosť tak bude môcť po roku opäť sledovať let samice orla krikľavého z Liptova až do južnej Afriky. Keďže ochranári už majú údaje z minulého roku, budú môcť porovnávať, či orlica poletí rovnakou trasou a či aj miesto zimoviska bude rovnaké ako v minulom roku. Vlani orlica na chvíľu zaletela aj do najjužnejšieho afrického štátu – Juhoafrickej republiky.

Po celý čas, kedy ochranári sledovali let orla krikľavého do Afriky a späť, boli v domnení, že ide o samca, aj preto dostal meno Arnold. Až po jeho návrate na Slovensko zistili, že ide o orlicu, ktorú následne premenovali na Aničku a meno Arnold dostal jej nový partner, ktorého si našla na Liptove.

Tento rok sa ochranárom nepodarilo umiestniť vysielačku na chrbát jej partnera, ochranári tak nebudú môcť sledovať, či pár putuje do Afriky spoločne, alebo každý inou trasou. O umiestnenie vysielačky na chrbát orla Arnolda sa ochranári pravdepodobne pokúsia opäť na budúci rok. Orlica začala vlani svoje let do zimoviska 19. septembra.

Momentálne môže verejnosť sledovať na stránke Správy TANAP-u spravatanap.sk, ako aj na stránke kukaj.sk online prenos z biotopu kamzíkov a svišťov.

Kamera je umiestnená vo výške 1900 metrov nad morom, pod Lomnickým štítom. Ochranári sa obávajú okrem počasia aj zlodejov, tí sa im postarali o nepríjemné chvíle ešte v roku 2012, kedy neznámy zlodej ukradol webovú kameru práve z tejto lokality. Tentoraz ochranári poistili kamerový systém viacerými fotopascami.

Prevádzka online prenosu z alpínskeho stupňa závisí od intenzity svetla. Elektrickú energiu na prevádzku dodávajú solárne panely. „Technológia je postavená tak, aby boli minimalizované požiadavky na spotrebu energie, keďže kamera a rádiová časť je napájaná len zo solárneho panela a prídavných batérií,“ dodal Majko.

Môže sa však stať, že v prípade nepriaznivého počasia sa systém vypne. Prenos by sa však mal obnoviť už pri minimálnom dobití batérie. Kamerový systém by mal spod Lomnického štítu vysielať aj počas zimy. Ochranári plánujú po napadnutí snehu otočiť kamery a verejnosť by tak mohla v zime sledovať pohyby snehových más.

debata chyba
Viac na túto tému: #orol krikľavý #TANAP #orol Arnold #orlica Anna