Šaštín očakáva počas národnej púte desaťtisíce ľudí

Pútnické mestečko Šaštín–Stráže je pripravené počas národnej púte k Sedembolestnej Panne Márie v pondelok 15. septembra na príchod až 50 tisíc pútnikov. Radnica chystá na okraji mesta provizórne parkoviská pre osobné autá, ktoré nebudú môcť parkovať v okolí baziliky. Do centra mesta sa dostanú len autobusy s pútnikmi, podľa primátora Radovana Prsteka je ich z celého Slovenska nahlásených zhruba 600.

12.09.2014 13:20
debata (2)

Parkoviská pre osobné autá budú vyhradené na trávnatých porastoch, vodičov budú na ne navigovať policajti a označení zamestnanci mestského úradu. Vzdialenosť z parkovísk k bazilike podľa primátora Prsteka bude do jedného kilometra. Organizátorom robí vrásky terajšie počasie, provizórne parkoviská sú podmáčané. Železničná spoločnosť Slovensko vypraví na sviatok Sedembolestnej Panny Márie do Šaštína dva mimoriadne vlaky. Mestský úrad upravil aj park v okolí baziliky, stromy sú orezané tak, aby konáre nemohli spadnúť a ohroziť pútnikov.

Katolícka cirkev na Slovensku si sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, pripomína 15. septembra. Na púť do Šaštína – Stráží chodí v tento deň priemerne 20 až 25 tisíc pútnikov. Rok 2014 však cirkev vyhlásila za Rok Sedembolestnej Panny Márie, preto sa očakáva oveľa viac pútnikov z celého Slovenska. Dôvodom vyhlásenia roku je 450. výročie od prvého zázraku na príhovor Panny Márie v Šaštíne a 50. výročie potvrdenia Sedembolestnej Panny Márie za Patrónku Slovenska pápežom Pavlom VI., ktorý zároveň vyhlásil chrám v Šaštíne za baziliku minor. Rok Sedembolestnej Panny Márie trvá od 1. januára do 31. decembra 2014.

Mesto Šaštín-Stráže má len 5 100 obyvateľov, je jedným z najmenších aj najmladších slovenských miest. Štatút mesta má od 1. septembra 2001.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Šaštín #pútnici