Pustá terasa pod rozhlasovou pyramídou sa mení na záhradu

Roky nevyužívanú betónovú terasu na budove Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici sa rozhodla RTVS v spolupráci s občianskym združením Jedlé mesto premeniť na komunitnú mestskú záhradu. Plocha ponúkne návštevníkom príjemné posedenie priamo pod unikátnou obrátenou pyramídou, ale aj možnosť vypestovať si vlastnú úrodu zeleniny či byliniek.

16.09.2014 15:45
Komunitná záhrada, mestská záhrada, Pod... Foto: ,
Priestor ponúkne príjemné posedenie priamo pod obrátenou pyramídou, ale aj možnosť vypestovať si vlastnú úrodu.
debata (3)

Projekt mestskej záhrady nadväzuje na trendy zo zahraničia, kde sú podobné koncepty rozšírené. Dlhšie zatvorená terasa nad vchodom rozhlasu poskytuje vhodný priestor na rôzne podujatia – okrem otvorenia záhrady tu plánujú organizovať koncerty, divadelné predstavenia, projekcie a ďalšie aktivity prepojené s vysielaním rozhlasu alebo televízie. V decembri bude na terase Vianočný trh.

„Predpokladáme, že sa ľudia budú zaujímať o komunitnú záhradu, ktorá bude srdcom tohto priestoru,“ hovorí Martin Kuštek z občianskeho združenia Jedlé mesto. „Tento priestor pod ikonickou stavbou slovenskej moderny je magický. Má niečo, čo ľudí pritiahne a dúfam, že sa stane miestom, ktoré bude ľudí spájať a budú mať nové zážitky,“ dodáva architektka projektu Dominika Belanská. Riaditeľ programových služieb RTVS Vincent Štofaník vidí paralelu medzi poslaním tejto verejnoprávnej inštitúcie otvárať nové témy a vytvorením jedinečného priestoru, ktorý poskytne výnimočné zážitky a možnosti pre kultúrny život.

Komunitné záhrady sa stávajú obľúbeným miestom...
Mestskú záhradu na terase budovy Slovenského...
+15Myšlienke ďalších zelených plôch na strechách...

Generálny riaditeľ RTVS ocenil, že tento unikátny areál vďaka záhrade ešte viac nadobudne na význame. Telerozhlasu sa takto zároveň otvára možnosť spojiť kultúrne podujatia, ktoré sa odohrávajú vnútri v štúdiách s dianím vonku.

Starostka Starého mesta Tatiana Rosová pripomenula, že komunitná záhrada Pod pyramídou vznikla v zastavanej časti mesta, kde doteraz nebolo veľa zelene. Na trend prinášania prírody medzi budovy v blízkej budúcnosti nadviaže aj revitalizácia parku na vedľajšej Belopotockého u­lici.

V mestských záhradách kvitnú aj susedské komunity

Komunitná záhrada pod pyramídou nie je jedinou mestskou záhradou v bratislavskom Starom meste. Prvý priestor, kde sa môžu ľudia venovať záhradkárčeniu, vznikol vo dvore na Sasinkovej ulici. „Okolo záhrady sa vytvorila úžasná komunita, čomu prikladám najväčší význam,“ hodnotí starostka. „Jedlé mesto“ vniklo tiež v Grassalkovichovej záhrade a mestská časť má podľa Rosovej záujem aj ďalej premieňať nevyužívané priestory na záhrady a miesta stretávania sa obyvateľov.

Myšlienke ďalších zelených plôch na strechách budov, ktoré majú svoj typický charakter a kultúrnu históriu, sa nebráni ani primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Okrem zazeleňovania starších stavieb by v hlavnom meste mohli vznikať aj nové zelené stavby so „strešnými parkmi“ zakomponovanými priamo v architektonickom pláne. Primátor zároveň verí, že nápad komunitnej záhrady sa stane inšpiráciou pre ďalšie zelené projekty v meste.

Mestskú záhradu na terase budovy Slovenského rozhlasu s názvom Pod pyramídou slávnostne otvorili 16. septembra, pribudli tu kvetináče, lavičky, kaviareň aj bistro. Pre verejnosť bude záhrada prístupná denne od šiestej ráno do desiatej večera, respektíve podľa programu. Celý projekt realizovali dobrovoľníci počas niekoľkých uplynulých týždňov. Vybudovanie záhrady na terase vyšlo na približne 16-tisíc eur, náklady občianske združenie Jedlé mesto financovalo najmä z grantov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Slovenský rozhlas #Milan Ftáčnik #záhrady #komunitné záhrady #Tatiana Rosová #pyramída #Václav Mika