V dome pri škole v Galante našli chemikálie. Stačili by na výrobu bomby

Dom, pre ktorý polícia uzatvorila celú Švermovu ulicu v Galante a evakuovala neďalekú školu, bol plný nebezpečných chemikálií.

17.09.2014 20:00
Galanta, Švermova ulica, polícia, výbušnina Foto: ,
Polícia uzavrela Švermovu ulicu, robila prehliadky domu.
debata

Zadržaný Galanťan Zoltán A. tu vyrábal drogy a výbušniny. Polícia ho podozrieva zo stykov so zločineckou skupinou pápayovcov a tiež s albánskou mafiou.

Akciu namierenú proti drogovej trestnej činnosti a nedovolenému ozbrojovaniu rozbehla v pondelok Národná kriminálna agentúra. Podľa zástupcu riaditeľa Martina Krčmárika vykonali príslušníci agentúry celkovo sedem domových prehliadok v Galante, Jelke a Sládkovičove a zadržali štyri osoby. V dome v Galante našli toľko chemikálií a dôkazov, že ak ich chcú všetky dôsledne zdokumentovať, bude musieť zostať Švermova ulica zatvorená prinajmenšom do konca týždňa.

„Boli nájdené také látky, ktoré je možné využiť na výrobu hromadne účinnej zbrane. Treba však upokojiť okolité obyvateľstvo, že polícia má situáciu plne pod kontrolou a nie je tu bezprostredné ohrozenie života a zdravia ľudí. K evakuácii nebolo potrebné pristúpiť a ani úvaha o tejto možnosti sa zatiaľ neobjavila,“ ubezpečil Krčmárik na tlačovej besede v Galante.

Na mieste zasahovala aj špeciálna jednotka z ministerstva vnútra, ktorá vylúčila, že nebezpečné chemické látky by sa nachádzali aj inde v okolí prehľadávaného do­mu.

„Impulzom na začatie tejto akcie bola vlastná vyhľadávacia činnosť pracovníkov Národnej kriminálnej agentúry, ktorú začali 1. augusta tohto roka. Môžeme hovoriť o mimoriadne úspešnom výsledku, keďže sme sa po jeden a pol mesiaci dopracovali k vzneseniu obvinenia, zadržaniu osôb s návrhom na vzatie do väzby. Prokurátor sa s naším návrhom stotožnil a bude o tom ďalej rozhodovať sudca,“ uviedol Krčmárik.

Keďže policajná akcia pokračuje, pre vyše 300 žiakov a učiteľov zo Základnej školy Zoltána Kodálya s vyučovacím jazykom maďarským v Galante to znamená, že majú čosi ako predčasné jesenné prázdniny. „Z bezpečnostných dôvodov sme dali žiakom a učiteľom riaditeľské voľno aj na tento štvrtok a piatok,“ povedal primátor Galanty Ladislav Maťašovský. Školu evakuovali nečakane už v utorok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #chemikálie #galanta