Električka zvaná transfúzna stanica

Darcov krvi nikdy nie je dosť, a preto sa transfúzna stanica rozhodla vyjsť za ľuďmi do ulíc. Aby sa darovanie najvzácnejšej tekutiny stalo aj malou atrakciou, lekári vítali dobrodincov v odstavenej električke na bratislavskom Štúrovom námestí.

18.09.2014 13:15
Darovanie krvi, krv, električka, transfúzna... Foto: ,
Lekári sú so záujmom ľudí o akciu darovania krvi v električke spokojní.
debata (1)

Akcia sa konala v rámci Európskeho týždňa mobility a Národná transfúzna služba (NTS) ju organizovala spolu s Magistrátom hlavného mesta Bratislava a s Dopravným podnikom Bratislavy.

„Električku a darovanie krvi sme sa rozhodli spojiť, pretože jednak máme v úmysle ľuďom ukázať možnosť cestovať iným spôsobom ako je auto, a zároveň chceme spropagovať dobročinnú aktivitu,“ hovorí Michal Feik, poradca primátora hlavného mesta, ktorý je autorom nápadu darovania krvi v električke. Feik bol zároveň prvým darcom krvi na Námestí Ľudovíta Štúra. Po ňom sem začali prichádzať ďalší ľudia, pristavili sa náhodní okoloidúci, ale aj viacnásobní darcovia. „Bol to zaujímavý zážitok a keďže toto podujatie malo dobrú propagáciu, prišla som pomôcť aj ja,“ hovorí trojnásobná darkyňa Katarína Ondrušová.

„Mobilný odber sa začal o deviatej ráno a záujemcov prišlo do pol dvanástej dosť,“ hodnotí Martina Grožajová, projektová manažérka NTS.

Transfúzna stanica v električke.
Transfúzna stanica v električke.
+15Darovaniu predchádzali vyšetrenia.

Mesto sa snaží darcovsto krvi podporovať. „Bratislava dokonca pred časom zaviedla možnosť bezplatného cestovania v mestskej hromadnej doprave pre držiteľov zlatej Janského plakety,“ dodáva Michal Feik.

Darovať najvzácnejšiu tekutinu môže každý od 18 do 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do 65 rokov. Muži môžu darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri. Minimálna váha darcu má byť aspoň 50 kilogramov, musí byť zdravý a cítiť sa dobre. Ráno pred odberom sa treba dobre naraňajkovať, najlepšie je ľahké sacharidové jedlo ako celozrnné pečivo, sladké ovocie či med. Dôležitý je pitný režim, vypiť treba minimálne pol litra tekutiny pred samotným odberom a odporúča sa, aby si už predošlý deň darca upravil jedálniček, teda nemal by jesť ťažké, vyprážané jedlá.

Darovanie krvi v električke bolo malou atrakciou. Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Darovanie krvi, krv, električka, transfúzna stanica, Národná transfúzna služba, NTS, Bratislava, Námestie Ľudovíta Štúra, Európsky týždeň mobility Darovanie krvi v električke bolo malou atrakciou.

Celý proces darovania krvi – od registrácie až po odchod – trvá približne pol až trištvrte hodinu. Samotný odber zaberie okolo pätnásť minút, počas ktorých do pripraveného vaku vytečie asi 450 mililitrov krvi.

Na Slovensku sa každý rok spotrebuje okolo 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv dostávajú obete úrazov a nehôd, ľudia počas operácií, ale potrebujú ju aj pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električka #darovanie krvi #Národná transfúzna služba