Expolicajta súdia za lúpeže a nedovolené ozbrojovanie

Expolicajt Ján Antoška, ktorý je známy tým, ako sa 11 hodín bránil zatknutiu, sa vo štvrtok postavil pred žilinský okresný súd.

19.09.2014 08:27
debata

Je obžalovaný z nedovoleného ozbrojovania a spolu s ďalšími tromi komplicmi aj z lúpeží. Tých sa mal dopustiť ešte ako policajt.

Do súdnej siene vchádzal v sprievode ozbrojenej policajnej eskorty. Podopieral sa barlou. Policajti ho totiž priviezli z väzenskej nemocnice z Trenčína, kde sa lieči zo zranenia. Pri zatýkaní v auguste ho policajti postrelili do nohy.

Antoška na súde vyhlásil, že sa cíti nevinný a využil svoje právo nevypovedať. Jeho obhajca žiadal o obnovenie prípravného konania, na ktorom sa jeho klient nezúčastnil: „Pretože aj ako obvinený má určité práva, zúčastniť sa úkonov, klásť svedkom otázky, navrhovať dôkazy, no a celé to prípravné konanie prebehlo v jeho neprítomnosti,“ uviedol Jiří Martaus. V tom čase bol totiž expolicajt na úteku.

Ďalší traja spolupáchatelia vyhlásili, že sa cítia vinní, jeden z nich si vo štvrtok vypočul už aj rozsudok, keďže pristúpil na dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Ján Jusko (30) pôjde do väzenia na 4,8 roka s tým, že do väzenia nastúpi o mesiac.

Na súde vo štvrtok prečítali aj výpovede dvoch obžalovaných, ktorí priznali vinu. „V týchto zápisniciach popísali spáchanie skutku a uviedli, že hlavným organizátorom lúpežných prepadnutí bol expolicajt,“ uviedol prokurátor Milan Cisárik.

Ďalšie štyri pojednávania vytýčila sudkyňa na október a november. Vypovedať budú znalci aj svedkovia vrátane korunného svedka. Ide o piateho spolupáchateľa, ktorý sa rozhodol spolupracovať s políciou. Bývalý policajt a ďalší muži mali spáchať sériu lúpežných prepadnutí v Liptove počas minulého roka. Zatiaľ sa ich podarilo obžalovať zo štyroch lúpeží – poštového vozidla v Ludrovej a troch predajní vo Važci a v Pribyline. Kým ostatní komplici čakali na súd na slobode a boli zadržaní už dávnejšie, Ján Antoška polícii unikal od vlaňajšej jesene. Muži zákona po ňom pátrali a napokon ho zadržali za dramatických okolností 6. augusta v Liptovskom Mikuláši, kde sa zabarikádoval v dome rodičov. Podľa polície počas zákroku strieľal na policajtov a jedného z nich strela zranila.

Prípad, ktorý súvisí s jeho zatýkaním, zatiaľ policajný vyšetrovateľ neuzavrel a ešte ani nevzniesol obvinenie konkrétnej osobe. Čaká sa na výsledky znaleckého dokazovania.

Za lúpeže hrozí expolicajtovi 7– až 12-ročný trest. Priťažiť mu môže spomínaný prípad, za čo mu hrozí až 25-ročný trest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #súd #expolicajt #obžalovaný