Krupinskí strojári vyšli druhý raz do ulíc

Zamestnanci strojárskeho podniku Way Industries v Krupine prerušili v piatok prácu na dve hodiny a vydali sa na protestný pochod mestom. Od nátlakových akcií sú však odborári ochotní ustúpiť, ak sa firma skutočne nachádza v zlej situácii. To by im však jej vedenie muselo vysvetliť, čo zatiaľ nespravili.

19.09.2014 16:44
Krupina, štrajk Foto: ,
Zamestnanci strojárskeho podniku Way Industries v Krupine na protestnom pochode mestom.
debata (3)

„Ak je ekonomika podniku zlá, musíme zmeniť taktiku, pretože ak je fabrika na dne, štrajk nemá zmysel. Keby nám situáciu vysvetlili, povedali víziu, vedeli by sme sa podľa toho zariadiť a prípadne aj určitý čas počkať. To sa doteraz nestalo,“ uviedol predseda odborového zväzu KOVO Emil Machyna s tým, že zodpovednosť za podnik nesie manažment, nie radoví pracovníci. Zdôraznil, že na osobné ohodnotenie majú zamestnanci nárok z pracovných zmlúv a odňali im ho protiprávne.

„My nechceme fabriku zničiť. Toto je skôr zúfalstvo a výstraha, aby sa s tým niečo urobilo,“ dodal Machyna.

Preto zamestnanci protestovali už koncom augusta a zorganizovali hodinový štrajk s protestným pochodom aj pred dvoma týždňami. „S vedením sme naposledy rokovali vo štvrtok, nedohodli sme sa na ničom. My žiadame okamžité doplatenie osobného ohodnotenia, oni ho podmieňujú splnením plánu. Stále je tam to slovko "ak“, to pre nás nie je nijaká garancia," odôvodnil včerajší štrajk krupinský odborový predák Jozef Miškolci. O počte prepúšťaných odborári stále nemajú presné informácie, naposledy malo ísť o 25 ľudí v dvoch várkach.

Do piatkového štrajku sa zapojilo asi 80 zamestnancov. „Mne dlhujú zhruba 200 eur. Dúfam, že náš štrajk niečo predsa len zmení. Aj v iných krajinách štrajkujú a vydobyjú si svoje. Nemám čo stratiť, môžu ma aj prepustiť, ale nech mi dajú to, čo mi patrí. Ja pôjdem až do konca,“ povedal nástrojár Robert Beseda, ktorý sa zúčastnil na všetkých troch protestných akciách. Zámočník Igor Paľov pracuje vo fabrike vyše tridsať rokov. „Nechceme nič iné, len nech nám vrátia peniaze, ktoré nám zobrali. Hovoria, že zákazky majú, len nevieme, či je to naozaj tak a nemáme istotu, čo bude s fabrikou ďalej,“ dopĺňa.

Vedenie spoločnosti označilo štrajk za svojvoľné opustenie pracoviska, ktoré bude nekompromisne riešiť v medziach Zákonníka práce, kolektívnej zmluvy a pracovných zmlúv. Odmietnutím pracovať podľa hovorcu Way Industries Petra Benčurika ohrozujú títo zamestnanci nielen svoje mzdové nároky, ale aj plnenie dohodnutých zákaziek a celkový chod spoločnosti. „Firma trvá na svojom prísľube doplatiť osobné ohodnotenie tak, ako to vyplynulo z posledných vzájomných rokovaní. Fixný počet zamestnancov však nie je možné garantovať, pretože stav zamestnanosti vo firmách je závislý od napĺňania obchodných kontraktov,“ uviedol v stanovisku.

Strojárska firma Way Industries, ktorá patrí do skupiny Slavia Capital, je známa výrobou odmínovacieho zariadenia Božena a nakladačov. Patrí k tým, ktorých sa dotkli sankcie EÚ proti Rusku. Zamestnáva zhruba 200 kmeňových a vyše 60 agentúrnych zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #krupina #Way Industries #strojári