Košický dúhový Pride sa zaobišiel bez vážnych incidentov

Sobotné zhromaždenie neheterosexuálnych ľudí PRIDE Dúhové Košice - Sme v tom spolu na košickej Hlavnej ulici pri Dolnej bráne sa zaobišiel bez vážnejších incidentov.

28.09.2014 11:18
Košice, pride, LGBTI Foto: ,
Účastníci pochodu Gay PRIDE na Hlavnej ulici v Košiciach.
debata (9)

Ako uviedol organizátor podujatia Róbert Furiel, zhromaždenie malo upozorniť na práva ľudí s inou, než hetero identitou. Cieľom projektu PRIDE Dúhové Košice je posilnenie aktívneho občianstva.

„Chceme zviditeľniť týchto ľudí a komunitu aj na východnom Slovensku, nielen v Bratislave. PRIDE nemá politické ambície. Nám ide len o poukázanie na to, že aj my tu žijeme, že máme právo sa prechádzať po uliciach bez strachu a ukázať spoločnosti, že tu sme, že existujeme.

Momentálne sa však proti nám organizujú rôzne masívne politické kampane, referendá, ktorých cieľom je hneď v zárodku potlačiť naše práva,“ povedal Furiel. V súvislosti s tým, že odporcov bolo na zhromaždení viac ako inak orientovaných ľudí, Furiel poznamenal, že nie každý má odvahu ísť na PRIDE a podporiť ho. „Nezazlievam, že nie každý nájde tú odvahu prísť sem a vystaviť sa minimálne škaredým pohľadom a nadávkam odporcov,“ povedal.

Na podujatí sa mala zúčastniť aj známa aktivistka Romana Schlesinger, ktorá sa však ospravedlnila pre chorobu, no účastníkom sa prihovorila aspoň prostredníctvom telefónu. Stručne vysvetlila svoj vstup do strany Sloboda a Solidarita (SaS) s tým, že liberálnu stranu považuje za jedinú politickú alternatívu voči homofóbii a extrémizmu. Podľa nej neexistuje jediný dôvod, ktorý by bránil politickému, legislatívnemu a spoločenskému zrovnoprávneniu LGBTI osôb.

Na rozdiel od vlaňajška prišlo v sobotu na zhromaždenie len niekoľko v čiernom oblečených mužov s vyholenými hlavami, ktorí na adresu zhromaždených vykrikovali vulgárne nadávky. Organizátori zhromaždenia Dúhové Košice však mali vlastnú usporiadateľskú službu, ktorá vykázala tých najagresívnejších.

Na hlavnej ulici sa objavilo viac kresťanských aktivistov s transparentmi s textom: Potrebujete viac pomoci, nie práv, Profamily – Pro Slavakia, Zvrátenosť nie je láska, a podobne. Zhromaždenie rušili pískaním na píšťalkách.

„Bohužiaľ, takéto zhromaždenia sa zatiaľ nezaobídu bez verbálnych či fyzických útokov, čo sme videli vlani aj tu v Košiciach, preto sme tento rok zabezpečili účasť profesionálnej usporiadateľskej služby. Polícia je tu na to, aby sme mohli slobodne uplatniť svoje právo na zhromaždenie a prejaviť svoje názory,“ uviedol Furiel.

Doložil, že verí, že raz príde čas, keď polícia nebude potrebná, lebo nikoho nenapadne účastníkov fyzicky atakovať a ľudia, ktorí ich budú kritizovať a protestovať proti ideám LGBTI, sa budú držať v slušných medziach zákona.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #pride #LGBTI+