V piešťanskom parku cvičia s vlastnou váhou

Detské ihrisko v Piešťanoch nepatrí už len deťom. Najnovšie sa tu schádza komunita vyznávačov na Slovensku relatívne novej športovej aktivity s názvom street workout.

15.10.2014 16:02
street workout, Piešťany Foto:
V Piešťanoch sa ujala nová športová aktivita street workout.
debata

Ako názov čiastočne napovedá, je to cvičenie vo vonkajšom prostredí. Celý koncept tréningu by sa dal zhrnúť ako zmes gymnastiky, kalisteniky a funkčného tréningu, alebo jednoducho cvičenie s vlastnou váhou tela. Základom je kombinácia piatich kľúčových cvikov, ktorými sú klik, drep, zhyb, bradlový klik a príťah kolena k brade. „Tak ako je pre človeka prirodzený beh, tak je vraj prirodzený aj street workout,“ hovorí Jozef Valachovič, jeden zo zakladateľov piešťanského street workoutu.

Výborne vybavené ihrisko

Fenomén street workoutu sa už stihol uchytiť vo viacerých slovenských mestách, napríklad v Nitre či Bratislave, preto už u nás podobných plôch vyrástlo niekoľko. Autori piešťanského projektu sú však presvedčení o tom, že práve ich ihrisko je zatiaľ najlepšie vybavené.

„Keďže je navrhnuté nami – ľuďmi, ktorí street workout aktívne cvičíme a už nejaký čas sa mu venujeme, presne sme vedeli akú výšku musia mať jednotlivé hrazdy, ako treba rozmiestniť jednotlivé prvky či akú podlahu použiť,“ tvrdí jeden z iniciátorov projektu Marko Rybárik.

Ihrisko s množstvom starostlivo navrhnutých hrázd a s odpruženou dopadovou plochou z tartanu, ktorý sa používa aj na povrchoch profesionálnych atletických dráh, nepôsobí, ako miesto na hranie. A ani ním nie je. Aktívni mladí ľudia tu posúvajú svoje limity.

Cvičiť môže každý a zadarmo

Podmienky však neboli vždy také ideálne. Spočiatku museli chlapci, dnes už profesionálni športovci, improvizovať. „Cvičím už osem rokov, ale street workout len približne tri, pretože predtým sme tu nemali žiadne ihrisko. Aby sme mohli trénovať, to prvé sme si museli postaviť svojpomocne,“ popisuje začiatky Jozef Valachovič.

Cvičenie street workout v Piešťanoch. Foto: Marianna Mikešová
street workout, Piešťany Cvičenie street workout v Piešťanoch.

Zopár kovových bradiel natretých červenou farbou však po čase nestačilo a s tým, ako sa skupina rozrastala, musel sa rozrásť aj priestor na cvičenie. Trvalo vyše roka, kým sa ambiciózny sen skupinky mladých Piešťancov uskutočnil a mesto netradičný projekt za takmer 30-tisíc eur schválilo a následne aj spolufinan­covalo.

Vďaka tomu teraz môžu mladí, ale aj deti a starší ľudia, využívať unikátny priestor celodenne a úplne zadarmo. „Trénovať tu môžu všetci, na cvičenie s vlastnou váhou nie je určený prakticky žiadny vekový limit. Všetko, čo ľudia potrebujú, je fľaša s vodou a prípadne švihadlo na rozcvičenie,“ vysvetľuje Rybárik.

„Hlavnou myšlienkou je vyhnať ľudí von na čerstvý vzduch, odreagovať sa a rozvíjať svoje telo. To všetko tu môžu robiť zadarmo. Nemusia sa hrnúť do posilovne, za ktorú si musia zaplatiť a v ktorej často vládne napätá atmosféra,“ vymenúva mladý športovec výhody workoutu.

Tréning bez záťaže kĺbov

Princíp spočíva v cvičení bez akejkoľvek pridanej záťaže. Netrpia preto pri tom kĺby ani šľachy. „Ľahko sa to učí a preto je to momentálne veľmi populárne. Mnoho ľudí totiž zistilo, že za relatívne krátky čas sa dá naučiť široká škála cvikov,“ hovorí Valachovič a dodáva, že prechod z nováčika na skúsenejšieho býva pomerne rýchly.

Detské preliezky v Piešťanoch dnes nemajú v... Foto: Marianna Mikešová
street workout, Piešťany Detské preliezky v Piešťanoch dnes nemajú v obľube iba deti, ale aj nadšenci novej športovej aktivity street workoutu.

Street workoutisti mysleli dopredu a park navrhli tak, aby spĺňal parametre pre oficiálne súťaže. V budúcnosti totiž uvažujú aj nad organizovaním majstrovstiev Slovenska v street workoute. Faktom zostáva, že napriek tomu, že táto aktivita zatiaľ nie je oficiálne uznaným športom, neustále sa komunita jej priaznivcov rozrastá a kto vie, kam to raz spoločne dotiahnu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #ihrisko #street workout #preliezačky