Väzni, čo sa pokúsili ujsť z Ilavy, dostali rok navyše

Pätica väzňov, ktorí sa vlani pokúsili ujsť z jednej z najstráženejších väzníc na Slovensku, si svoj pobyt predĺžila o rok.

16.10.2014 15:53
debata

Takýto trest im vo štvrtok vymeral Okresný súd v Trenčíne, ktorý prihliadol na poľahčujúce okolnosti. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Poľahčujúcimi okolnosťami bolo hlavne to, že sa všetci priznali a pred súdnym senátom urobili vyhlásenie o vine. Za útek im hrozilo ďalších päť rokov za mrežami.

„Dostali jeden rok, pretože prevažovali poľahčujúce okolnosti, v dôsledku čoho sa znižovala trestná sadzba o jednu tretinu. Uznali vinu, a tak sa nevykonávalo dokazovanie ohľadom skutku, ale len ohľadom trestu,“ povedala po skončení súdneho pojednávania Jitka Hasíková, obhajkyňa jedného z odsúdených.

Všetci piati vyhlásili, že svoj skutok ľutujú a už sa o útek nepokúsia. Po vynesení rozsudku si nechali lehotu na vyjadrenie, či podajú proti nemu odvolanie, alebo nie. Zatiaľ sa k rozsudku nevyjadril ani prokurátor.

Pätica mužov nepatrila k najťažším väzňom, ktorí sú v ilavskej väznici. Boli medzi nimi aj recidivisti, ale aj väzeň, ktorý sa za mreže dostal prvýkrát. Museli počítať s tým, že ich chytia a budú si musieť odpykať vyšší trest. „Zamyslite sa nad tým, čo by ste útekom dosiahli, či to malo nejaký význam,“ dohovárala im sudkyňa na záver pojednávania.

Podľa Jaroslava Ivora, dekana Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, sa aj z tých najstráženejších väzníc na svete pokúšajú ľudia utiecť a pravdepodobne niet na svete väzenia, z ktorého by sa niekomu nepodarilo ujsť.

„Ilava a Leopoldov sú väznice s najvyšším stupňom stráženia, mali by teda predstavovať aj najvyššiu úroveň ostrahy a ochrany pred útekom. Ale už len to, že náš Trestný zákon predpokladá takéto konanie, počíta s tým, že teraz aj v budúcnosti sa môžu vyskytnúť pokusy o útek,“ povedal Jaroslav Ivor, bývalý šéf policajných vyšetrovateľov.

Väzni boli umiestnení v spoločnej cele. Z nej sa pokúsili dostať na slobodu spôsobom, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani autori dobrodružných románov. Pomocou lyžíc, držadla z jedálenskej misky, nohy z postele a kľučky od dverí začali škriabať otvor do stropu. Zo stropu postupne odstránili omietku, potom aj tehly a murivo, až vznikol otvor s rozmermi 50 krát 32 centimetrov. To im trvalo len dva dni, od 7. do 8. mája 2013.

Týmto otvorom sa dostali na povalu, a na konci obvodového múru vybrali zo strechy tri škridly. So sebou mali provizórne lano, ktoré vyrobili z roztrhaných diek a uterákov. Cez otvor v streche chceli utekať po streche na dvor pošty, ktorá je v susedstve. Vrátili sa však späť, keď zistili, že na dvor prišli dve autá a rozprávajú sa tam nejakí ľudia.

Dohodli sa, že na útek využijú nasledujúcu noc. Celu poupratovali a dieru v strope zamaskovali pomocou papiera, lepiacej pásky a zubnej pasty. K úteku však napokon nedošlo, pretože ich zámer odhalili dozorcovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #súd #Ilava