Po lupičoch so 400-tisícovým lupom polícia stále pátra

Po aktéroch lúpeže, ktorí v noci z piatka na sobotu prepadli pancierové auto pri obci Choča a ukradli približne 400-tisíc eur, polícia naďalej pátra.

18.10.2014 08:46 , aktualizované: 19.10.2014 19:12
debata (36)

Do akcie sa zapojili aj elitní policajti z Národnej kriminálnej agentúry. Tento druh zločinu má v Európe stúpajúci trend. Polícia k prípadu celý víkend neposkytovala bližšie podrobnosti. Hovorkyňa krajskej polície v Nitre Božena Bruchterová len potvrdila, že k lúpeži došlo, viac z dôvodu pokračujúceho vyšetrovania neuviedla.

Podľa starostu Beladíc Miroslava Lisého auto prepadli na ceste vedúcej k obci Choča. Portál cas.sk informoval, že lupiči pracovníkov bezpečnostnej služby zlákali pomocou cestárskych značiek na opustenú cestu, kde auto zablokovali. Esbéeskárov odzbrojili, vzali im mobily a prinútili ich otvoriť zadnú časť auta, odkiaľ ulúpili peniaze. Na mieste boli zaznamenané dokonca aj stopy po streľbe, no nikto nebol zranený.

Výstrelov bolo pravdepodobne viac, podľa stôp na mieste to vyzeralo, že polícia zaistila približne 20 nábojníc. Pancierové auto smerovalo po zlatomoraveckej ceste, na ktorej od otvorenia nového úseku rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami premáva výrazne menej áut. Z tejto cesty lupiči auto zviedli na miesto za autobusovou zastávkou, ktoré je asi 2 kilometre od najbližšej obce Choča a je tak trochu v zákryte.

To naznačuje, že páchatelia museli mať dobrý prehľad o trase pancierového vozidla a celý útok si naplánovali tak, aby minimalizovali riziko, že ich niekto zazrie alebo začuje. Nik z oslovených obyvateľov v dedine nepočul v piatok v noci nijakú streľbu.

Prepady pancierových áut sa stali fenoménom v niektorých európskych krajinách po tom, čo banky zdokonalili ochranu v pobočkách a pri bankomatoch. Nárast takejto kriminality zaznamenalo pred štyrmi rokmi Slovinsko.

Podľa dekana Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a bývalého šéfa policajných vyšetrovateľov Jaroslava Ivora sa podobný scenár môže zopakovať aj na Slovensku. „Samozrejme, musela by sa urobiť analýza. No je pravda, že za posledné obdobie aj u nás banky a peňažné ústavy zvýšili pozornosť vo vzťahu k zabezpečeniu priestorov. Ide najmä o pevnú technickú ochranu, kamerové systémy a vlastnú bezpečnostnú službu,“ naznačil.

Hoci počet pokusov o bankové lúpeže výrazne neklesá (za minulý rok to bolo 21, pričom do polovice októbra 2014 už 19), čoraz viac takýchto pokusov na Slovensku aj vo svete sa končí neúspechom. Konštatuje to aj štúdia britského štatistického magazínu Significance, podľa ktorej sú bankové lúpeže na ústupe a mafia sa po masívnom zavádzaní kamier začína špecializovať skôr na prepady áut prevážajúcich peniaze.

„Je pravda, že páchatelia trestnej činnosti si vždy vytypujú tie najslabšie články reťaze a práve na tie sa snažia zaútočiť,“ súhlasil Ivor. Podľa neho bude v tomto prípade pre vyšetrovateľov kľúčové, aby si precízne rozobrali a vyhodnotili celý spôsob spáchania skutku.

„A to z hľadiska miesta spáchania, objektu napadnutia, použitých nástrojov. Tieto prvky sú dôležité, aby sa mohlo určiť, či ide o pokračujúci trestný čin, či sa neobjavil v inom prípade rovnaký rukopis páchateľa,“ naznačil.

Na Slovensku sa prepady áut množili už v 90. rokoch. Polícii sa podarilo túto zločineckú skupinu rozbiť a podobné prípady sa dlho nezaznamenali. Relatívny pokoj trval až do konca roku 2011, keď trojica lupičov prepadla pracovníkov bezpečnostnej služby v pancierovom aute na ceste za Vinohradmi nad Váhom. Peniaze sa im vtedy ulúpiť nepodarilo.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #lúpež #Choča