Bratislava čoskoro dostane ďalších 15 moderných električiek

Bratislavský dopravný podnik podpísal opciu na nákup ďalších električiek. Jej uplatnením získa vozidlový park bratislavského dopravného podniku ďalších 15 kusov jednosmerných električiek, ktoré poskytnú komfort európskeho štandardu cestujúcim v hlavnom meste.

20.10.2014 11:00
debata (4)

Spoločnosti Dopravný podnik Bratislava a Škoda Transportation podpísali vlani v júli zmluvu na dodávku pätnástich jednosmerných električiek typu 29 T pre Bratislavu v celkovej hodnote 36,75 milióna eur. Súčasťou tendra bola aj opcia na dodávku ďalších pätnástich električiek, ktorú 16.10.2014 pod­písali dodatkom k zmluve riaditeľ DPB Ľubomír Belfi a zástupca spoločnosti dodávateľa, informuje portál Dpb.sk.

„Podpisom tohto dodatku sme zabezpečili nákup už 60 nových električiek financovaných primárne z prostriedkov Európskej únie a hlavného mesta, čím Bratislava získa ďalších 15 jednosmerných električiek. S využitím opcie prichádza k radikálnej obnove prestarnutého vozového parku MHD v Bratislave, ktorá v prípade električiek dosiahne približne polovicu obmeny vozoparku,“ povedal riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Jednosmerné päťčlánkové električky 29 T majú kapacitu až 241 cestujúcich, z toho miest na sedenie je 69. Nové električky sú kompletne vybavené klimatizáciou, zároveň disponujú spoľahlivým kamerovým systémom so šiestimi vnútornými a šiestimi vonkajšími kamerami, ktoré zvyšujú bezpečnosť cestujúcich. Samozrejmosťou je aj prehľadný audiovizuálny a informačný systém vrátane zariadenia pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom. Pre ľudí so zníženou pohyblivosťou je pripravená aj výklopná plošina a takmer celá električka je koncipovaná ako nízkopodlažná. Nové jednosmerné električky majú podvozok s rozchodom jeden meter a prvý a posledný podvozok je plne otočný. Ich maximálna prevádzková rýchlosť je 65 kilometrov za hodinu. Ľahko dostupná elektrická výzbroj sa nachádza na streche vozidla a pri brzdení dochádza k rekuperácii energie, čo spoločne s asynchrónnymi trakčnými motormi znižuje náklady na prevádzku i údržbu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #električky #Dopravný podnik Bratislava