Liptovský Mikuláš nesúhlasí s heliportom, podnikateľ žiada odškodnenie

Ťahanice okolo heliportu pri Liptovskom Mikuláši zrejme skončia na súde. Mesto, hoci spočiatku so zámerom súhlasilo, po negatívnom ohlase verejnosti názor prehodnotilo a s výstavbou nesúhlasí.

20.10.2014 16:35
Cyril Fogaš, Liptovský Mikuláš, heliport Foto: ,
Súkromný investor Cyril Fogaš prišiel na Mestský úrad v Liptovskom Mikuláši s návrhom na mimosúdne vyrovnanie vo výške 458-tisíc eur v súvislosti s tým, že mu aj napriek počiatočnému súhlasu, neumožnilo vybudovať heliport.
debata (3)

Podnikateľ Cyril Fogaš spočítal, že marenie projektu ho už stálo vyše 450-tisíc eur a tie chce teraz od mesta ako mimosúdne vyrovnanie. Vedenie mesta s takýmto návrhom nesúhlasí a upozorňuje, že prevádzku heliportu nepripúšťa ani aktuálny územný plán.

Ak sa podnikateľ s mestom mimosúdne nedohodne, bude žiadať celkové náklady, ktoré mu s prípravou heliportu vznikli. Tvrdí, že doposiaľ investoval okolo 3 miliónov eur. Suma necelého pol milióna je podľa neho len časťou nákladov, neráta do nich nákup pozemkov či helikoptér. „Je to čiastočné odškodnenie toho, čo sa doteraz udialo a samozrejme chcem vybudovať heliport,“ uviedol Cyril Fogaš.

Heliport chcel podnikateľ stavať na pozemkoch v blízkosti aquaparku a miestnej časti Ondrášová. Tvrdí, že vo februári 2011 mesto s heliportom súhlasilo. „Na základe záväzného stanoviska, podpísaného primátorom vo februári 2011, som začal konať a zariadil som všetky potrebné doklady, vyjadrenia, protihlukové štúdie, posudzovanie EIA. Napriek tomu to došlo tak ďaleko, že mesto účelovo zmenilo územný plán tak, že tu nie je možné postaviť heliport,“ hovorí podnikateľ.

Podnikateľ zatiaľ prevádzkuje vyhliadkové lety... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
heliport, Liptovský Mikuláš, Podnikateľ zatiaľ prevádzkuje vyhliadkové lety pre turistov iba z provizórnej pracovnej plochy.

Lety a hluk v blízkosti domov však prekážali obyvateľom z okolia a proti prevádzke heliportu spísali niekoľko petícii. Ako protiváha proti nesúhlasným petíciam vznikla ďalšia, ktorú podpisovali ľudia za heliport, pretože ho považovali za prínos pre turizmus. Po tom ako s výstavbou heliportu nesúhlasila podľa vedenia mesta väčšina dotknutých obyvateľov, mesto zmenilo názor.

„Neurobili sme nič, čo by nebolo v súlade so zákonom. Zákon hovorí o tom, že pokiaľ sa mesto vyjadrí, môže sa vyjadriť, a pokiaľ došlo k zmenám v nejakej skutkovej podstate, tak môže svoje stanovisko zmeniť a to sme aj urobili v lete v roku 2011,“ uviedol primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský.

Vlani poslanci odsúhlasili zmenu v územnom pláne mesta. „Dnes je platný územný plán, ktorý nepripúšťa výstavbu heliportu a je stanovisko mesta, v ktorom zamietame umiestnenie heliportu,“ dodal primátor. Sumu, ktorú podnikateľ požaduje, si podľa hovorkyne mesta Slávky Kellovej vypočítal on sám a s návrhom na mimosúdne vyrovnanie mesto súhlasiť nebude.

Spoločnosť Cyrila Fogaša prevádzkuje výhliadkové lety aj teraz na základe platných povolení dopravného i leteckého úradu, avšak v menšom rozsahu ako plánoval po výstavbe heliportu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #helikoptéry