Banská Bystrica: Primátor je v konflikte s poslancami Smeru, odišiel z rokovania

O emotívny začiatok zasadnutia mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici sa postaral primátor Peter Gogola.

28.10.2014 13:32
Peter Gogola Foto: ,
Banskobystrický primátor Peter Gogola.
debata (2)

Krátko po otvorení schôdze vyhlásil, že na protest proti politickým hrám Smeru a jej okresného predsedu Petra Pellegriniho, ktorého nazval politrukom, z rokovacej siene odchádza a vedenie zasadnutia odovzdáva viceprimátorke Kataríne Čižmárovej. Jeho následný odchod potom časť poslancov komentovala výkrikmi „hanba“.

Ako Gogola uviedol, dôvodom jeho protestného odchodu sú demagogické útoky v lokálnych médiách a znevažovanie výsledkov jeho práce, ktorým čelí posledné tri mesiace. „Nechcem byť figúrkou v predvolebnej fraške, ktorú rozohral v našom meste Smer a nechcem sa púšťať do diskusie s ľuďmi, ktorých politický názor sa otáča podľa toho, čo im zavelí ich politruk,“ povedal Gogola.

Na otázku, či tým politrukom je okresný predseda Smeru Peter Pellegrini, odpovedal kladne. „On bol štyri roky tým, kto na šnúrke popoťahoval a rozhodoval o tom, ako budú poslanci za koalíciu Smer-SNS-HZDS hlasovať. V tejto chvíli už nevnímam týchto ľudí ako partnerov, s ktorými by som chcel sedieť za jedným stolom,“ dodal Gogola.

Smer to vníma ako predvolebnú kampaň

Svoju reakciu na útoky v predvolebnej kampani primátor nevníma ako neprimeranú a ani ako reakciu na správnom fóre. „Boli to výroky poslancov, ktorí v lokálnych médiách kritizovali a komentovali moju prácu spôsobom, ktorý je neslušný a nekorektný. Som pripravený znášať akúkoľvek mieru kritiky, pokiaľ je založená na reálnych faktoch a nie na demagógii a prekrúcaní,“ povedal Gogola s tým, že viceprimátorka je plne kompetentná viesť dnešné zasadnutie zastupiteľstva do konca.

Predsedu poslaneckého klubu Smer, SNS, ĽS-HZDS Ladislava Topoľského primátorov protestný odchod zo zasadnutia prekvapil. Podľa neho by mal primátor oddeliť predvolebnú kampaň a pracovné povinnosti, ktoré vyplývajú zo zákona. „Ako poslanci máme svoje povinnosti a takisto ich má primátor. Aby sme rokovali, aj keď je to posledné zastupiteľstvo (v tomto volebnom období). Myslím si, že treba vykonávať do konca so cťou a aj určitou noblesou svoje volebné obdobie,“ povedal Topoľský.

Banskobystrický okresný predseda strany Smer Pellegrini na Gogolove vyjadrenia reagoval dvoma vetami: „Nebudem komentovať posledné výroky neschopného primátora. Pán primátor by mal radšej občanom porozprávať, čo všetko za štyri roky spravil a nie obviňovať všetkých naokolo“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Peter Gogol