Z Perínskych rybníkov lovia rekordné kapry

Vianočných kaprov bude tento rok viac ako vlani a budú aj väčšie. Takto to vyzerá po niekoľkých dňoch výlovu na Perínskych rybníkoch neďaleko Košíc. "Ryby pekne narástli, najmä kapry. Tie sú možno štyrikrát väčšie, ako keď sme ich na jar vysadili do rybníka," netají spokojnosť porybný Matej Grentzer.

30.10.2014 14:00
rybník, výlov, rýbár, ryby, kapry Foto: ,
Ryby z Perínskych rybníkov budú predávať najmä v Košiciach a okolí.
debata

Ryby lovia najmä vo veľkom severnom rybníku s rozlohou 60 hektárov a plánujú ich z neho vybrať všetky. Po výlove ich triedia podľa veľkosti a hmotnosti. Napríklad výberový kapor má viac ako dva a pol kila. K peknému nárastu ich hmotnosti podľa Grentzera prispelo to, že pred niekoľkými mesiacmi rybník vyčistili a v lete ryby prikrmovali každý deň pätnástimi metrákmi krmiva, prevažne pšenicou a kukuricou.

Cena rýb by sa meniť nemala. „Kapry budú stáť okolo troch eur za kilo, výberové budú možno o pár centov drahšie. Tolstolobiky budú v cene dve eurá za kilo,“ spresnil porybný. Tie z Perínskych rybníkov sú určené najmä na predaj v Košiciach a okolí. Keďže ich tento rok bude viac, hľadajú ďalších odberateľov, no podľa Grentzera by to nemal byť problém, lebo záujem je veľký. S predajom rýb priamo v areáli chcú začať 6. decembra.

Pri výlove rýb pomáhajú už tradične aj väzni. S ich prácou je porybný spokojný. „Teraz je dobré počasie, tak sa dobre robí, ale veľakrát je zima a byť celý deň vo vode, loviť a triediť ryby je náročné. Mnoho brigádnikov to po jednom dni vzdalo a musel som často hľadať náhradu. Ešte sa mi nestalo, aby niekto z väzňov vypadol,“ pochvaľuje si Grentzer. Podľa neho sa už v robote vyznajú, poznajú aj druhy rýb a vedia ich triediť.

Vylovené kapry odvážajú do sádok, kde budú až do predaja a menšie ryby pustia do menšieho rybníka, kde prečkajú zimu. Na jar ich potom preložia späť do veľkého rybníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rybári #Vianoce #Rybník #výlov #vianočný kapor