Stratené dievčatá sú už doma. Ich otec ďakoval záchranárom

"Úprimne ďakujem všetkým záchranárom, polícii, dobrovoľníkom, všetkým, ktorí sa zúčastňovali na pátraní a pomohli nájsť naše deti. Sme štastní, že sa našli," hovorí otec 7-ročnej Sabiny a 9-ročnej Anity zo Staškova.

31.10.2014 18:00
nezvestné dievčatá, Staškov Foto: ,
Dievčatá zo Staškova v piatok prepustili z nemocnice domov.
debata (27)

Jozef Kováčik si pre dcérky prišiel v piatok popoludní do Kysuckej nemocnice v Čadci. Držal za ruku mladšiu Sabinku, jej staršia sestra Anita kráčala so starou mamou.

Prváčka Sabina a štvrtáčka Anita už môžu stráviť víkend doma. „Deti sme prepustili do domáceho liečenia. Urobili sme im komplexné vyšetrenia, aby sme vylúčili nejaké závažnejšie ochorenie,“ potvrdil riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci Martin Šenfeld. Vyšetrenia dopadli dobre, dievčatá, ktoré po noci strávenej v lese boli smädné, vyhladované a podchladené, sú po zdravotnej stránke v poriadku.

7– a 9-ročné sestry boli nezvestné 21 hodín, keď sa v stredu popoludní nevrátili domov zo školy. Nasledovala pátracia akcia, jedna z najrozsiahlejších na Kysuciach. V stredu deti hľadalo 450 ľudí, vo štvrtok 150. Policajti, hasiči, záchranári, psovodi a dobrovoľníci prečesávali dedinu Staškov aj s okolím. Chodili po domoch, prehľadali opustené budovy, cintorín, koryto rieky Kysuca, aj okolité lesy.

Bol strach z horšej známky taký veľký?

Napokon dievčatká objavili vo štvrtok dopoludnia. „Boli unavené, veľmi smädné. Po dohode s lekármi sme im poskytli čaj,“ uviedol po skončení pátrania Milan Drahňák z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Dievčatá ošetrili a potom previezli na pozorovanie do nemocnice, kde boli jeden deň.

Rodičia dúfali, že stratené dievčatká sa nájdu, hoci sa veľmi obávali toho, či budú zdravé, keďže v noci bol mráz. Otcovi povedali, že cez noc boli v lese, kde spali pod stromom. Prečo dali prednosť tmavému a chladnému lesu pred domovom? Naozaj sa báli prísť domov pre to, že staršia z nich dostala trojku z projektu? „Neviem, ja neviem. Možno, podľa mňa už potom zablúdili a keď už bol večer a tma, tak sa nevedeli vrátiť. Určite sa chceli vrátiť, lebo keď sa rozvidnievalo, že boli na ceste domov, hovorili,“ dodal Jozef Kováčik.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Staškov #nezvestné sestry