Experti nezistili, prečo pri Vincovom Lese v lete zhorelo 56 áut

Hromadný požiar áut zaparkovaných na poli pri kúpalisku Vincov les v Sládkovičove v júli tohto roku zapríčinil rozpálený výfuk jedného z vozidiel alebo fajčenie. Vyplýva to zo správy expertíznej skupiny.

20.11.2014 11:29
Vincov les, kúpalisko, požiar, autá, Foto: ,
Zhorenisko po požiari na kúpalisku Vincov Les pri Sládkovičove v okrese Galanta.
debata

O výsledkoch vyšetrovania informoval okresný riaditeľ galantských hasičov Zoltán Tánczos. Presnú príčinu požiaru sa podľa neho určiť nepodarilo. Experti sa prikláňajú k verzii, že horieť začalo od výfukovej časti vozidla Honda Accord. Vozidlá parkovali na strnisku so zvyškami utlačenej slamy, teda na horľavom povrchu. Požiar v Sládkovičove nebol podľa expertov založený úmyselne, nebol ani dôsledkom technickej poruchy niektorého z vozidiel.

"Z nášho pohľadu neprišlo k žiadnemu porušeniu predpisov o ochrane pred požiarmi, bola to zhoda náhod. Keby ľudia parkovali na spevnených plochách, k požiaru by neprišlo,“ povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Vojtech Valkovič. Žiadne predpisy podľa neho parkovanie v poli ani neriešia. Šťastím v nešťastí podľa Valkoviča bolo, že sa nikomu nič nestalo a došlo len k materiálnym škodám. Škodu si riešia jednotliví majitelia poistených vozidiel s poisťovňami.

Udalosťou sa zaoberá aj polícia, výsledky expertízneho skúmania policajtov aj hasičov sú podľa Tánczosa rovnaké. Polícia ešte dopĺňa znalecké dokazovanie a pokračuje aj vo vypočúvaní poškodených. Požiar 20. júla popoludní zachvátil 56 vozidiel, ich majitelia škodu vyčíslili na 500-tisíc eur. Parkovisko na kúpalisku Vincov les s kapacitou asi 700 vozidiel bolo v tento deň plné. Mesto Sládkovičovo ako vlastník kúpaliska sa od parkovania na súkromnom pozemku dištancovalo s vysvetlením, že vodiči tam parkovali na vlastnú zodpovednosť a riziko.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Vincov les #expertízna skupina