Zrušenie zmlúv v župe k eurofondom je podľa Kotlebu neplatné

Odstúpenie od zmlúv o poskytnutí príspevkov z eurofondov v celkovej výške vyše 5,5 milióna eur na dva projekty, ktoré minulý týždeň adresovalo ministerstvo pôdohospodárstva ako riadiaci orgán pre Regionálny operačný program (ROP) Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK), nie je podľa banskobystrického župana Mariana Kotlebu právoplatné.

20.11.2014 19:19
debata (12)

Ako uviedol, nie je totiž pravda, že BBSK ako prijímateľ nevyhlásil verejné obstarávanie na dodávateľov projektov do troch mesiacov od nadobudnutia platnosti a účinnosti zmlúv a tým podstatne porušil zmluvné podmienky, čím ministerstvo odstúpenie od zmlúv zdôvodňuje.

Odstúpenie od zmlúv sa týka projektu rekonštrukcie cesty III. triedy medzi obcami Sucháň a Čebovce (okres Veľký Krtíš), na ktorý mohol BBSK čerpať z eurofondov pri päťpercentnom spolufinancovaní 4,66 milióna eur, a projektu likvidácie povodňových škôd v šiestich obciach okresu Revúca, na ktorý mohol čerpať 1,08 milióna eur. Zmluvu k prvému podpísal ešte vlani v decembri predchádzajúci župan Vladimír Maňka a nadobudla účinnosť 1. januára, zmluvu k druhému v marci tohto roka súčasný župan Marian Kotleba a nadobudla účinnosť 10. apríla.

V oboch projektoch aktuálne prebieha verejné obstarávanie, vyhlásené boli v septembri. Ako však dnes uviedol Kotleba, pri oboch projektoch boli prvé verejné obstarávania vyhlásené ešte vlani za minulého vedenia župy, tie však neskôr neboli akceptované pre porušenie zákona a župa musela vyhlásiť verejné obstarávania nanovo.

Konkrétne v projekte rekonštrukcie cesty III. triedy bolo prvé verejné obstarávanie spustené ešte vlani v máji, 12. februára ho zrušil Úrad pre verejné obstarávanie. BBSK potom 25. marca vyhlásil nové verejné obstarávanie, ktoré však 28. marca sám zrušil, pretože našiel pochybenia v dokumentácii, ktoré spôsobil úradník z oddelenia implementácií investičných projektov. Ďalšie verejné obstarávanie BBSK vyhlásil 17. apríla, to však 29. augusta pre neakceptáciu z oddelenia SO/RO zrušili a 17. septembra vyhlásili ďalšie, ktoré aktuálne prebieha.

V prípade revúckeho projektu bolo spustené vlani v septembri a 14. apríla bola dokumentácia odovzdaná na kontrolu SO/RO (sprostredkova­teľský orgán pod riadiacim orgánom), ktorý 23. júla oznámil, že toto obstarávanie neakceptuje. Preto BBSK 2. septembra spustil ďalšie verejné obstarávanie, ktoré stále prebieha.

Kotlebov názor podporila aj vedúca odboru SO/RO pre ROP na Úrade BBSK Marta Skalošová. „Povinnosťou BBSK nie je do troch mesiacov ukončiť, ale začať proces verejného obstarávania. V obidvoch prípadoch ho začal, pretože začal verejné obstarávania ešte pred účinnosťou zmluvy o nenávratných finančných prostriedkoch,“ uviedla Skalošová. Ako dodala, z tohto dôvodu oddelenie SO/RO pre ROP listy o odstúpení od zmlúv neposlalo župe ako prijímateľovi, ale ich s uvedením argumentov vrátilo ministerstvu. „Ministerstvo následne bude musieť zvážiť, či trvá na svojom vyjadrení, že k porušeniu zmluvy došlo, alebo zváži svoje rozhodnutie a zmení ho,“ povedala Skalošová.

Ministerstvo pôdohospodárstva podľa riaditeľa jeho odboru komunikácie Petra Hajnalu trvá na tom, že BBSK zmluvné podmienky porušil. Ako Hajnala uviedol, verejné obstarávanie, ktoré sa začne pred účinnosťou zmluvy, musí byť právoplatne ukončené, inak musí byť vyhlásené nové do troch mesiacov od účinnosti zmluvy. Zároveň nepovažuje za začatie verejného obstarávania to, že BBSK 25. marca vyhlásil výzvu, ktorú 28. marca stiahol. „To z nášho pohľadu nie je verejné obstarávanie,“ uviedol Hajnala.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj