Cesta do Vrátnej doliny, ktorú zničila prietrž mračien, je už vyasfaltovaná

Cesta do turisticky obľúbenej Vrátnej doliny, ktorú v júli po prietrži mračien na viacerých miestach poškodila prívalová voda, je už kompletne vyasfaltovaná.

22.11.2014 11:13
vrátna dolina, terchová, cesta, stavba, cestári Foto: ,
Cesta zo Starého Dvora k nástupnej stanici kabínkovej lanovky na Chleb bola najviac poškodená.
debata

„V piatok sa skončilo s asfaltovaním. Ostáva ešte dokončiť menšie úpravy, ako napríklad montáž zvodidiel či osadenie zábradlia. Budúci rok sa plánuje obklad múrov, na tieto aktivity sa však ešte len bude realizovať verejné obstarávanie. Úplné ukončenie prác predpokladáme v druhom štvrťroku 2015,“ uviedla Barbora Zúbeková z odboru informácií Žilinského samosprávneho kra­ja.

Záchranné a zabezpečovacie práce, ako aj náklady na odstraňovanie následkov povodne by mali byť podľa aktuálnych prepočtov kraja nižšie ako pôvodne odhadovaných 7,98 milióna eur. „Celková suma na záchranné a zabezpečovacie práce, ako aj náklady na odstraňovanie následkov povodne budú spresnené po ukončení prác a výsledku jednania s poisťovňou o výške škôd. Predpoklad je do šesť miliónov eur bez DPH,“ dodala Zúbeková.

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka v pondelok 21. júla na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb zasypali nánosy kameňov.

Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v ten deň v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí. Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne úrazy ani obete.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Vrátna