Ohňostroje sa vymkli spod kontroly samospráv

Svetelné rakety, ohňopády či petardy môžu ľuďom strpčovať život každý deň, nielen na Silvestra a Nový rok. Na takúto hlučnú zábavu už mestá a obce nemajú nijaký dosah, nemôžu ju zakázať alebo obmedziť. Ani obecní policajti nebudú môcť zakročiť, ak sa budú ľudia sťažovať na obťažujúci hluk.

27.11.2014 14:00
silvester, ohňostroj, pyrotechnika Foto: ,
Malé ohňostroje si mohli robiť ľudia v mnohých mestách a dedinách bez povolenia samosprávy len na Silvestra a Nový rok.
debata (13)

Doteraz mohli samosprávy používanie zábavnej pyrotechniky na svojom území regulovať, nový zákon o výbušninách ich o túto právomoc pripravil. Ministerstvo hospodárstva v tom problém však nevidí a odvoláva sa na to, že zákon je prísnejší.

Malé ohňostroje si mohli robiť ľudia v mnohých mestách a dedinách bez povolenia samosprávy len na Silvestra a Nový rok, v opačnom prípade im hrozila pokuta. Banskobystričania sa však musia od 1. decembra pripraviť, že to tak už nebude. Začne platiť nové všeobecne záväzné nariadenie mesta o verejnom poriadku, ktoré poslanci upravili podľa nového zákona a vypustili časť, ktorou regulovalo používanie zábavnej pyrotechniky na území mesta.

„Ten zákon je zlý, ale musíme ho rešpektovať. Tým, že zobral právomoc obciam regulovať používanie zábavnej pyrotechniky, ako sú rôzne petardy a podobné veci, ktoré hlukom obťažujú ľudí aj zvieratá, môže sa strieľať v podstate každý deň bez akéhokoľvek postihu a všetci to musíme strpieť,“ povedal banskobystrický mestský poslanec a právnik Vladimír Pirošík. Spresnil, že sa to týka tzv. malej pyrotechniky, ktorú si možno bežne kúpiť, veľké ohňostroje má naďalej pod kontrolou banský úrad.

Za pravdu mu dáva aj náčelník banskobystrickej mestskej polície Miroslav Bálint. „Všetci tí, ktorým budú rôzne súkromné malé ohňostroje a strieľanie znepríjemňovať život, sa úplne prirodzene obrátia na nás. Doteraz sme mohli zasiahnuť a udeliť pokutu do 33 eur. Po novom už máme zviazané ruky, pretože nepôjde o porušenie zákona ani mestského nariadenia. Zasiahnuť môžeme už len vtedy, keď je narušený nočný pokoj, dochádza k ohrozeniu života a zdravia občanov alebo k poškodzovaniu majetku,“ hovorí.

Reguláciu zábavnej pyrotechniky pôvodne samosprávam umožňoval banský zákon, prijatím zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii táto časť z neho vypadla. Ministerstvo hospodárstva, ktoré za novým zákonom stojí, v tom problém nevidí a poukazuje, že nijaké výhrady k tomu v pripomienkovom konaní nemalo ani Združenie miest a obcí Slovenska. Tvrdí, že zákon je prísnejší ako obecné VZN. „Súčasná právna úprava zákazu používať pyrotechnické výrobky je dostačujúca a možno vo veľa prípadoch aj prísnejšia, ako by to upravila obec všeobecne záväzným nariadením,“ uviedla hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková.

Zákon zaviedol zákaz používania pyrotechnických výrobkov v okruhu najmenej dvesto metrov od nemocníc, kostolov, detských zariadení, domovov dôchodcov, škôl, liečební a cintorínov bez súhlasu ich vlastníka, čo môže v praxi znamenať aj teritoriálne pokrytie celej obce alebo mesta. „Aj keď zákonný zákaz je zásadne užší, než bola formulácia všeobecne záväzných nariadení obcí, rešpektuje aspoň čiastočne požiadavky obyvateľov všetkých miest a obcí. Niekde môže táto regulácia vzhľadom na rozmiestnenie chránených objektov znamenať prakticky celoročný zákaz používania pyrotechniky v intraviláne aj počas silvestrovských osláv,“ spresňuje hovorkyňa ZMOS Marta Bujňáková.

Pirošík však argumentuje, že do problémov sa dostanú zvlášť väčšie mestá. „V dedinách a malých mestách môžu mať po problémoch zo zákona, ale vo väčších, ako je Banská Bystrica, s veľkými sídliskami to nič nerieši. Bolo by preto žiaduce, aby si toto samosprávy mohli upravovať naďalej podľa vlastných reálií,“ navrhuje.

Zákon o výbušninách platí od júna. Obce a mestá by mu mali prispôsobiť svoje záväzné nariadenia. V Žiline, kde tiež majú zákaz používať zábavnú pyrotechniku okrem Silvestra a Nového roka, aktuálne nad zmenou neuvažujú. „Takéto obmedzenie má svoje opodstatnenie najmä z hľadiska verejného poriadku. Platí zákon o obecnom zriadení, ktorý hovorí, že obec zabezpečuje verejný poriadok v obci a nariadením môže ustanoviť činnosti, ktorých vykonávanie je zakázané alebo obmedzené na určitý čas alebo na určitom mieste,“ zdôvodnil hovorca Žiliny Pavol Čorba. V Žiari nad Hronom sa tým plánujú zaoberať začiatkom budúceho roka.

Podľa hovorkyne ZMOS Marty Bujňákovej zatiaľ nijaké podnety v súvislosti s týmto zákonom od miest a obcí nedostali. „Až prax však ukáže, či je toto riešenie dostačujúce, alebo bude potrebné rozšíriť zákaz aj na ďalšie situácie, prípadne opätovne splnomocniť samosprávy, aby používanie zábavnej pyrotechniky regulovali všeobecne záväzným nariadením,“ naznačila.

Zmenu zákona pripúšťa aj ministerstvo hospodárstva. „V prípade, že mestá a obce budú mať sťaženú reguláciu používania pyrotechniky a ZMOS predloží návrh na zmenu zákona, sme o nej pripravení diskutovať,“ dodala Žiaková.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #hluk #pyrotechnika #ohňostroj