Matka s trojročným synom prespávala v aute

Trojročný chlapec, ktorého našli policajti samého v zamknutom aute počas nočnej nedeľnej služby na Nerudovej ulici v Trnave, je v poriadku. Podchladenie sa nepotvrdilo, včera ho prepustili z nemocnice. Nevrátil sa však k mame, ale do rúk príbuzných.

01.12.2014 15:42 , aktualizované: 02.12.2014 09:12
debata (4)

„Záchranári chlapčeka po prvotnom ošetrení previezli pri vedomí a bez viditeľného poranenia do nemocnice v Trnave na ďalšie vyšetrenia,“ uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej a zdravotnej služby Boris Chmel. Ani v nemocnici sa nepreukázalo, že by dieťa utrpelo ujmu na zdraví. „Dieťa sme vyšetrili, neboli zistené žiadne zdravotné komplikácie,“ potvrdil hovorca Fakultnej nemocnice v Trnave Matúš Stračiak.

Matka na policajnom výsluchu tvrdila, že si v tom čase len odbehla niečo vybaviť a že v aute už prespávajú niekoľko dní. Bližšie dôvody však policajná hovorkyňa Mária Linkešová neuviedla s tým, že pokračuje vyšetrovanie. Žena je podozrivá z prečinu odloženia dieťaťa, za čo jej hrozí dvojročné väzenie.

Prípadom sa začalo zaoberať aj Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. „Túto rodinu sme zatiaľ neevidovali. Po oznámení od polície sme začali intenzívne skúmať situáciu a vykonávame také opatrenia, aby bolo dieťa zabezpečené,“ povedala Jana Lukáčová z tlačového úseku. Chlapec je teraz s príbuznými. „Ak je dieťa v nejakom ohrození, a tu išlo o ohrozenie, keďže bolo samo v aute, tak sa hľadajú v okruhu najbližšej rodiny ľudia, ktorí by sa mohli o dieťa postarať. A tak sa to urobilo aj v tomto prípade,“ dodala.

Záchranári upozorňujú, že ak rodičia zabudnú alebo aj úmyselne nechajú svoje dieťa samo v aute, vystavujú ho tým veľkému riziku nielen v lete, ale aj v zime. „V lete deťom v uzavretej kabíne na priamom slnku hrozí prehriatie a kolaps, v zime zas podchladenie,“ varoval Boris Chmel.

Záchranári iný podobný prípad na Slovensku tento rok nezaznamenali, pripomínajú však udalosti spred približne dvoch rokov, keď v Hnúšti a tiež v Bratislave pri Poluse, rodičia nechali spiace dieťa v aute a išli nakupovať. Ak by si plačúce deti na veľkých parkoviskách pred obchodmi nevšimli náhodní okoloidúci, mohli sa oba prípady skončiť tragédiou.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #dieťa #auto