Chatár Petras chce opäť Rainerovu útulňu

Boj o Rainerovu útulňu sa v pondelok uzavrie. Štátne lesy TANAP-u vyberú jej nového nájomcu na ďalších päť rokov.

08.12.2014 08:10
debata (3)

Do súťaže sa zapojil aj doterajší chatár Peter Petras, ktorý verí, že pri výbere nájomcu nebudú rozhodovať len peniaze, ale aj kritériá, ktoré stanovilo ministerstvo životného prostredia pre nájom štátneho majetku v 5. stupni ochrany prírody.

Nové výberové konanie na najstaršiu chatu na Slovensku prinieslo aj novú výšku nájmu. Pokiaľ doteraz bola 330 eur ročne, znalecký posudok ju zvýšil na minimálne 980 eur. Kto chce súťaž vyhrať, musí však ponúknuť viac.

Existujú aj ďalšie kritériá. „Podľa podmienok MŽP SR musí žiadateľ preukázať napríklad prevádzkovanie vysokohorskej chaty, respektíve útulne, v 5. stupni ochrany prírody so zásobovaním bez použitia mechanizačných prostriedkov a prevádzkovanie infocentra v 5. stupni ochrany prírody so zameraním na ochranu prírody TANAP-u, a to najmenej počas obdobia štyroch rokov,“ dodala Burdová. Spresnila, že iných objektov sa výberové konanie v súčasnosti netýka.

Za možnou zmenou nájomníka Rainerovej chaty je novela zákona o správe majetku štátu, ktorou sa upravujú podmienky nájmu prebytočného nehnuteľného majetku štátu. Účinnosť nadobudla 1. júla minulého roku.

Známy chatár pociťuje obrovskú nespravodlivosť, že musí súťažiť s niekým, kto ničím neprispel k záchrane a revitalizácii tejto chaty. O tom, či nájom získa on, alebo iný uchádzač, rozhodnú podľa Burdovej štátne lesy po otvorení obálok a posúdení výšky ponúkanej sumy ročného nájmu, ako aj „toho, či záujemca splnil podmienky stanovené v ponukovom konaní“. Petrasovi sa končí nájomná zmluva na Rainerovu útulňu koncom tohto roka.

Útulňa, ktorá sa nachádza neďaleko Hrebienka v nadmorskej výške 1 301 metrov, bola postavená v roku 1863 Jánom Jurajom Rainerom. Po vzniku neďalekej chaty Kamzík v roku 1884 zanikla a v roku 1983 ju ako pamiatkový objekt zrekonštruovala správa TANAP-u. Od roku 1998 slúži ako informačné centrum s malým občerstvením. Nachádza sa v nej malá expozícia tatranských nosičov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Rainerova chata